Sanayi işletmelerinde yasal-ekonomik amortisman uygulamasının saptanması ve değerlendirme - Erdem, Başak (My University, 2003)
İşletmeler faaliyet sonuçlarını sağlıklı ve güvenilir bir şekilde belirleyebilmek için elde ettikleri mamullerin veya hizmetlerin kendilerine olan maliyetlerini bilmek zorundadırlar. Bu doğrultuda maliyet unsurlarından amortisman maliyetlerinin sağlıklı olarak saptanması da önem taşımakta, özellikle de amortisman hesaplama yöntemleri ve bu konudaki yaklaşımlar ön plana çıkmaktadır. Maliyetlerin doğru olarak belirlenmesiyle işletmelerin ileriye dönük alacakları kararlar başarılı olacaktır. Ayrıca rekabet süreçleri içinde özellikle maliyetler yönünden başarı için; işletmelerin, amortisman hesaplamalarını, Vergi Usul Kanunu dışında, Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartlarında ortaya konan ilke ve yaklaşımları da dikkate almak suretiyle alternatif uygulamayla tamamlamaları ve maliyet yönetim sistemlerini bu anlayış doğrultusunda yeniden gözden geçirmeleri gerekmektedir. Name and Surname: Başak Erdem Field: Business Administration Programme: Accounting and Finance Supervisor: Prof. Munir Şakrak Degree Awarded and Date: Master of Arts - August 2003 Depreciation, Competitive Advantage, IAS

Companies should be able to recognize the costs associated with the products and services in order to effectively implement performance results. In this sense, depreciation costs, which has a priority, must be closely monitored. Decision making in companies can be maximized only if exact costs can be analyzed. When companies get involved in depreciation analysis, they should not only pay attention to common tax regulations, but also great emphasis must be focused on commonly accepted accounting standards. In this way, by utilizing alternative implementations, they must reconsider their cost management systems.
Keywords: Muhasebe