Stoklara ilişkin kayıt ve raporlama sistemlerinin ulusal muhasebe standardı (TMS-2) çerçevesinde uygulamaya geçişi ve yasal düzenlemeler çerçevesinde değer - Elidolu, Serkan (My University, 2010)
“STOKLARA İLİŞKİN KAYIT VE RAPORLAMA SİSTEMLERİNİN ULUSAL MUHASEBE STANDARDI (TMS-2) ÇERÇEVESİNDE UYGULAMAYA GEÇİŞİ VE YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ” İşletme bilançolarında çok önemli bir yeri olan stoklarla ilgili olarak; uluslararası muhasebe standartları ve bu kapsamda Türkiye Muhasebe Standartları içerisinde düzenlemeler yer almıştır. Bu çalışmada ise, stoklar standardının getirdiği hükümlerin, ülkemiz mevcut düzenlemelerine, asıl olarak ise, Vergi Usul Kanunu’na göre benzer ve farklı yönleri irdelenmiştir. Ayrıca çalışmada, stok kavramı, stok çeşitleri ve stok maliyetleri ile ilgili açıklamalara da yer verilmiştir. Özellikle stoklar standardında yer alan net gerçekleşebilir değer ile değerleme yöntemi, mevcut vergisel düzenlemelerden ayrışan en önemli farkı oluşturmuş ve tezde bu konu ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye Muhasebe Standartlarının ülkemizde tamamıyla uygulamaya geçmesinin; güvenilir, anlamlı ve karşılaştırılabilir bilgilerin üretilmesini sağlayacağı ve standartların finansal tablolara, özellikle uluslararası pazarda geçerlilik kazandıracağı savunulmuştur. Diğer taraftan Vergi İnceleme Elemanlarının bir kısmının; Türkiye Muhasebe Standartlarına olan genel bakışı ile stoklar standardının, mevcut vergisel düzenlemelerden ayrışan temel farklılıklarına ilişkin görüşleri, anket yöntemi araştırılmış ve sonuçlar, bu çalışmada değerlendirilmiştir.

IMPLEMENTATION OF THE RECORDING AND REPORTING SYSTEMS REGARDING THE STOCKS WITHIN THE NATIONAL ACCOUNTING STANDART (NAS 2) AND THE ASSESSMENT OF THEM ACCORDING TO THE RELEVANT LEGISLATION Regarding the stocks, which occupy a significant place within the operating balances, there are arrangements within the international accounting standarts and Turkish Accounting Standarts. In this thesis, the parallel and different provisions of the stocks standarts have been analysed according to the national legislation and especially to the tax procedure law. Moreover, the notion of stock, the types of stocks and the cost of stocks have been explained in this thesis. In particular, as the most important distinct feature in respect of the available tax legislation, the net accrual asset and inventory method within the stocks standarts have been introduced and made a detailed analysis in this thesis. It has been argued in this thesis that full implementation of the Turkish Accounting Standarts in Turkey will provide accredited, significant and comparable data, and give validity to the financial accounts in international market. On the other hand, a survey has been carried among the tax inspectors in order to discover the general understanding relating the Turkish Account Standarts and their opinion relating the fundemantel differences between the stocks standarts and tax legislation. The results of the survey assessed in the thesis as well.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Standartları; Raporlama