Kamuoyu ve iletişim - Kılınç, Filiz (My University, 2002)
Kamuoyu, günümüzde en fazla tartışılan kavramlardan birisidir. Bir yandan çoğulcu demokratik sistemlerde dengeleyici güçlerin yanında medyayla birlikte beşinci güç kamuoyunun da yer aldığı belirtilmekteyken diğer yandan kamuoyunun özelikle medya aracılığı ile istenildiği biçimde kullanılabildiği, kamuoyu baskısının önceden programlanmış bir baskı gücü olduğu söylenmekte, fazlaca ciddiye alınmaması gerektiği ima edilmektedir. Bu çalışmada, kamuoyunun tarihsel süreçte değişen önemine değinilerek günümüzde kamuoyu oluştururken medyanın nasıl kullanıldığı, etkileri ve demokratik gelişim açısından kamuoyunun önemi incelenmiştir. Düne kadar toplumların yönetiminde fazla dikkate alınması gerekmeyen medya, bugün yönetimlerin başarısında söz sahibidir. Çünkü medya kamuoyu oluşturmak isteyen kurumların, örgütlerin, grupların kullanabilecekleri yegane araçtır. Medya kamuoyu oluşumunda etkilidir, ama oluşmuş bir kanaat medyanın stratejilerini de belirlemektedir. Bireyin sadece medyanın etkisine açık, diğer etkenlere kapalı olduğu iddia edilemez. Birey, medya çıktılarını diğer pek çok çıktıyla birlikte almakta kanaat, bu etkileşim sonucunda oluşmaktadır. Kitle iletişim araçları toplumun siyasal olarak bilgilendirilmesinde ve çeşitli kararlara yöneltilmesinde tekel konumunda değildirler. Araştırmalarda medya iletilerinin, kişilerin varolan görüş ve kanılarını güçlendirebildikleri fakat değişmelerinde fazlaca etkili olamadıkları görülmüştür. Bireyin fikri olmadığı konularda kesin kararlarını ise medya aracılığıyla kazandığı gözlenmiştir. Çeşitli araştırmalar izleyiciler üzerinde asıl etkili olan programların, özelikle kamuoyu oluşturmak için olduğunu ortaya koymaktadır. Bir çok ülkede medya, haber bültenlerinin seçiminde ve değişik bakış açılarına dayanan düzenlenmesinde tek başına söz sahibi olmasından dolayı, büyük güç sahibidir. Bu sayede medyanın, siyasal sistemin dikkatinin, öncelikli olarak hangi alanlara çekileceğini de belirleme konusunda etkili olacaklarını söylemek hiç de yanlış sayılmayacaktır. Medyanın gerçek görevi iletişim, habercilik önemli bir görevdir. Kararı verecek olan izleyenlere, dinleyenlere veya okuyanlara haberler yansız olarak sunulmalıdır. Medya kamuoyunu oluştururken, onlara belli mesajlar verirken asla salt doğrular bunlardır dememelidir, verdiği mesajlar bilgilendirici olumlu ve yapıcı olmalıdır.

Public opinion is currently one of the most discussed topics. While on one hand public opinion appears as the fifth power after media among with the stabilizing powers in pluralist democratic systems, on the other, it is stated to be a preprogrammed restraining power which can be oriented arbitrarily through media, and therefore is implied to be considered insignificant. This study starts focusing on the evolving importance of public opinion throughout the timeline and leads to a search for explaining how public opinion is created by means of media, its influences and significance in terms of democratic development. Media, which needed no thorough consideration in social management until near past, is an undoubted leading factor in today's managerial success. This is because media is the only real tool for the institutions, organizations and groups, which lead intentions for building public opinion. The media is undoubtedly effective in building public opinion, however a readily built-up opinion determines its strategies. It would be erroneous to claim that the individual is secluded against external factors, but the media. Actually, the individual receives the outputs of media along with many others, which results in a superposition of the opinion through this interaction. Mass communication tools, on the other hand, are not the only instruments when it comes to providing the society with political information or redirecting it to pre-tailored opinions. Researches have shown that, messages from the media will strengthen the actual views and opinions already born, but are rather inactive in changing them. It is observed that the individual concludes in the final decisions on the issues that he or she is not sure about via media. Several researches on the subject have been made to find out that the programs, which have the real effect on the audience, are the ones which especially intend to build public opinion. In many countries, media holds great power as it stands alone to impose selection of the news bulletin and rearranging them for different points of views. Therefore it can be figured out that the media has the power to determine which areas first should the attention of social system be diverted to. Communication and journalism, two principal duties of media, are surely of great importance. News and information should be presented impartially to spectators, audiences and readers who are to make the decisions. Media should never impose a message like this is the sole reality, while all material must be informative, positive and constructive.
Keywords: Iletişim; Kamuoyu