Günübirlik jinekolojik cerrahi işlem sırasında sanal gerçeklik, müzik terapi ve stres topu uygulamasının ağrı ve anksiyete üzerine etkisi - Öz, Tuğba (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırma, günübirlik jinekolojik cerrahi işlem sırasında sanal gerçeklik, müzik terapi ve stres topu uygulamalarının yaşam bulguları, ağrı, anksiyete ve hasta memnuniyeti üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ekim 2022-Mart 2023 tarihleri arasında İstanbul ili Avrupa yakasında bir devlet hastanesinin günübirlik jinekolojik cerrahi işlem uygulanan septik odasında yapılan randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışma sedasyonsuz günübirlik jinekolojik cerrahi işlem yapılan 200 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Sanal Gerçeklik (n:50), Müzik Terapi (n:50), Stres topu (n:50) ve Kontrol grubu (n:50) olmak üzere dört grup yer almıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Ağrı Korkusu Ölçeği-III, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Durumluk-Kaygı Envanteri, Yaşam Bilgileri Takip Formu ve Memnuniyet Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Ölçekler araştırmacı tarafından işleme başlamadan önce ve işlem sonrası 10. dakikada ve işlem sonrası 1. saatte ayrı ayrı doldurulmuştur. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi ve Fisher exact testleri kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların gruplara göre ağrı korkusu toplam puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p<0,001). Günübirlik jinekolojik cerrahi işlem uygulanan kadınların gruplara göre GKÖ işlem sonrası 10. dk ölçümlerinin (p<0.05) ve GKÖ işlem sonrası 1. Saat ölçümlerinin de (p<0.05) anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kadınların gruplara göre durumluluk kaygı ölçek puanlarının işlem sonrası ölçümlerinde de anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p<0.05). Kadınların gruplara göre girişimden memnuniyet puanları da anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Günübirlik jinekolojik cerrahi işlem sırasında dikkati başka yöne çekme yöntemlerinden olan sanal gerçeklik, müzik terapi ve stres topu uygulamalarının anksiyete ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu ve hasta memnuniyetini arttırdığı tespit edilmiştir.

Objective: This study was planned to evaluate the effects of virtual reality, music therapy, and stress ball applications on vital signs, pain, anxiety, and patient satisfaction during an uneventful gynecological surgical procedure. Material and Methods: The study was a randomized controlled study conducted between October 2022 and March 2023 in the septic room of a state hospital on the European side of Istanbul, where daily gynecological surgical procedures were performed. The study was conducted with 200 women who underwent gynecological surgery without sedation. There were four groups in the study: Virtual Reality (n:50), Music Therapy (n:50), Stress ball (n:50), and Control group (n:50). Data were collected using Personal Information Form, Fear of Pain Scale-III, Visual Analog Scale (VAS), State-Trait Anxiety Inventory, Life Information Tracking Form and Satisfaction Assessment Form. The researcher filled out the scales separately before, 10 minutes after, and 1 hour after the procedure. Descriptive statistics, chi-square, and Fisher exact tests were used to analyze the data. Results: It was determined that women's fear of pain total scores showed a significant difference according to the groups (p<0.001). It was determined that there was a significant difference in the post-procedure 10-minute measurements (p<0.05) and post-procedure 1-hour measurements (p<0.05) of the VAS according to the groups of women who underwent uneventful gynecologic surgery. It was determined that there was a significant difference in the post-procedure measurements of the state anxiety scale scores of the women according to the groups (p<0.05). It was determined that the satisfaction scores of women with the intervention according to the groups also showed a significant difference (p<0.05). Conclusion: It was found that virtual reality, music therapy, and stress ball applications, which are among the distraction methods during the daily gynecological surgical procedure, were effective in reducing anxiety and pain and increasing patient satisfaction.
The effect of virtual reality, music therapy and stres ball application on pain and anxiety during day case gynaecological surgery
Keywords: ağrı Day surgery; Doğum hemşireliği; Günübirlik cerrahi; Hemşirelik; music therapy; müzik terapi; Nursing; Obstetric nursing; pain; sanal gerçeklik; stres topu; stress ball; virtual reality