Yahya İbn Adi’nin Ahlak Felsefesi - Kuşlu, Harun (My University, 2008)
YAHYA İBN ADÎ’NİN AHLÂK FELSEFESİ Onuncu asırda yaşamış Hristiyan bir düşünür olan Yahya b. Adî daha çok Grek filozoflarından yaptığı tercüme eserlerle tanınmaktadır. Ancak düşünür kendi telif ve şerhleriyle de felsefe tarihine önemli katkılar sağlamıştır. Biz çalışmamızda Yahya b. Adî’nin ahlâk felsefesini ele aldık. Tezimizin Giriş bölümünde düşünürümüzün dönemine kadar ve onun döneminde İslam ahlâk felsefesinde önemli bulduğumuz bazı filozofların düşüncelerini özetle anlattık. Birinci bölümde Yahya b. Adî’nin hayatı, kişiliği ve eserlerini ele aldık. İkinci bölümde düşünürün ahlâk felsefesinin temellerini oluşturan konuları inceledik. Bunlar arasında düşünürün ahlak tanımı, nefs görüşü ve ahlâki gelişim gibi konular bulunmaktadır. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde de Yahya b. Adî’nin ahlak felsefesinde erdemler, rezîletler ve ahlâkî yetkinlik konuları ele alınmakta ayrıca düşünürün Tehzîbü’l-Ahlâk’ adlı eserinin tercümesi de ek olarak sunulmaktadır.

ETHICAL PHILOSOPHY OF YAHYA IBN ADÎ Yahya b. Adî, a tenth century philosopher, is famous for his translations from Greek philosophers. On the other hand, he has important contributions to history of philosophy with his own commentaries and books. In our research we focused on Yahya b. Adî’s ethical philosophy. In Introduction, the prominent ethical philosophers before Adî and his era had been briefly analysed. His life, personality and books are given in the first chapter. And in the second chapter basic problematics of his ethical philosophy are taken into consideration. Among these problematics are, definition of ethics, idea of soul, and ethical development. Virtues and vices and ethical perfection constitutes the third and last chapter. Adî’s important book Tahdhib al-Akhlaq is translated and given as an appendix in this thesis.
Keywords: Ahlak Felsefesi; İslam Felsefesi; Yahya İbn Adi