Investigation of structural and spectral properties of RE (YB3+/ ER3+, YB3+/ TM3+, YB3+/ HO3+) doped TEO2 based optical glass system for photonic applications - Feyiz Caner, Tülay (My University, 2025)
Fotonik uygulamalar için RE (YB3+ / ER3+, YB3+ / TM3+, YB3+/ HO3+) katkılı TEO2 esaslı optik cam sisteminin yapısal ve spektral özelliklerinin incelenmesi Bu çalışmada, Yb3+/ Er3+, Yb3+/ Tm3+ ve Yb3+/ Ho3+ iyonlarını içeren TeO2-B2O3-Nb2O5-ZnO-WO3-TiO2 camları eriyik söndürme yöntemi ile hazırlanmıştır. Daha sonra, sıcaklığa bağlı optik özellikler ile UC/ DC emisyon özellikleri incelenmiş ve renk parametreleri ultraviyole/ görünür/ yakın kızılötesi bölgelerde belirlenmiştir. Camların sıcaklık algılama özellikleri floresan yoğunluk oranı tekniği ile incelenmiştir. Farklı kompozisyon ve konsantrasyonlarda sentezlenen cam malzemelerin yüzey morfolojisi ve kristal faz tipleri X-ışını kırınımı (XRD), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Analiz (FTIR) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Son olarak, Yb3+/ Er3+ katkılı TeO2 bazlı cam yapıların Judd ofelt yoğunluk parametreleri, radyatif ve radyatif olmayan geçiş olasılıkları, UV/ VIV/ NIR-soğurmaları, floresansı ve ömürleri deneysel olarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, nadir toprak iyonları katkılı TeO2 tabanlı cam sistemlerinin benzersiz özelliklerini ve potansiyel uygulamalarını araştırmaktır. Araştırma, kompozisyonları ve katkılama elemanlarını sistematik olarak değiştirerek, bu değişikliklerin cam malzemelerin termal kararlılığını, optik özelliklerini ve yapısal bütünlüğünü nasıl etkilediğini açıklamayı amaçlamaktadır. Fotonik ve optoelektronik uygulamalar için gelişmiş cam sistemlerine olan ilginin artması göz önüne alındığında, bu tür araştırmalar çok önemlidir. Özellikle, çalışma, lazer teknolojisi ve optik cihazlarda performansı artırılmış yeni malzemelerin geliştirilmesinin önünü açabilecek olan nadir toprak iyonlarının lüminesans özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu cam sistemlerinin bileşenleri arasındaki etkileşimleri anlamak, özellikle teknolojik yenilikler için çok işlevli cam kompozitlerinin tasarımı ve optimizasyonunda malzeme bilimi alanına önemli katkılarda bulunmaktadır.

Investigation of structural and spectral properties of RE (YB3+/ ER3+, YB3+/ TM3+, YB3+/ HO3+) doped TEO2 based optical glass system for photonic applications In this study, TeO2-B2O3-Nb2O5-ZnO-WO3-TiO2 glasses containing Yb3+/ Er3+ Yb3+/ Tm3+ and Yb3+/ Ho3+, ions were prepared by the melt quenching method. Then, temperature dependent optical properties and UC/ DC emission properties were investigated and color parameters were determined in ultraviolet/ visible/ near infrared regions. Temperature sensing properties of the glasses were investigated through the fluorescence intensity ratio technique. The surface morphology and crystal phase types of the glass materials synthesized with different compositions and concentrations were examined by X-ray diffraction (XRD), Fourier Transform Infrared analysis (FTIR) and scanning electron microscope (SEM). Finally, the Judd ofelt intensity parameters, radiative and non-radiative transition probabilities, UV/ VIV/ NIR-absorptions, fluorescence and lifetimes of Yb3+/ Er3+ codoped TeO2 based glass structures were investigated experimentally. The purpose of this study is to explore the unique properties and potential applications of the rare earth codoped TeO2 based glass systems. By systematically varying the compositions and doping elements, the research aims to elucidate how these modifications affect thermal stability, optical characteristics, and structural integrity of the glass materials. Such investigations are crucial, given the growing interest in advanced glass systems for photonic and optoelectronic applications. In particular, the study seeks to assess the influence of rare earth ions on luminescence properties, which could pave the way for the development of novel materials with enhanced performance in laser technology and optical devices. Understanding the interactions among the constituents of these glass systems contributes significantly to the field of material science, particularly in the design and optimization of multifunctional glass composites for technological innovations.
Fotonik uygulamalar için RE (YB3+ / ER3+, YB3+ / TM3+, YB3+/ HO3+) katkılı TEO2 esaslı optik cam sisteminin yapısal ve spektral özelliklerinin incelenmesi
Keywords: Absorption; Fizik; Optical Thermometer; Physics; Soğurma.Optik Termometre Tellurite glasses; Tellürit camlar