Ahmet Refik Altınay hayatı ve sanat tarihi çalışmaları - Aydoğan, Oğuz (My University, 2006)
Ahmet Refik’in Hayatı ve Sanat Tarihi Çalısmaları A. Refik, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yetismis bir yazar olarak, yetistigi dönemin olumlu ya da olumsuz tüm konjonktürel tezahürlerini üzerinde tasıyan bir tarihçidir. Genellikle “müverrih” diye bilinmesine ragmen, bir siir kitabı yayımlayacak kadar edebiyata da ilgi göstermis ve hatta sarkı formunu tasıyan pek çok güftesi muhtelif bestekârlar tarafından bestelenmistir. Tarih alanındaki çalısmaları Osmanlı Devleti agırlıklı olsa da ilgisini çok çesitli sahalara yönelterek, Osmanlı tarihiyle alakalı pek çok olay ya da kisiye dair sayısı yüzleri bulan dergi ve gazete yazısını ve 150’yi asan kitabı elli küsur yıllık bir ömre sıgdırmayı basarmıstır. Bunun yanı sıra zaten bu çalısmanın da asıl mevzusu olan Osmanlı sanat dalları, sanat eserleri ve sanatçılarına dair bagımsız bir arastırmaya konu olacak kadar çalısmaları bulunmaktadır. ste bu çalısma müverrihin hayatı, sanat tarihine dair eserleri, eserlerinde sergiledigi arastırma yöntem ve teknikleri, kendisi ve eserleri hakkında kaleme alınan yazıların degerlendirilmesiyle olusmus olup; çalısmanın bilhassa amacı A. Refik’in simdiye kadar yeterince dikkat çekmemis olan “sanat tarihi çalısmalarına” gereken ilgiyi uyandırmaya çalısmaktır. Çalısma “Önsöz”ün ardından dört bölümde incelenen bir “Giris”le baslıyor. Bu bölümde; “Konunun Niteligi”, “Hayatı ve Dönemi”, “Konuları ve Üslubu” ve bizim bu tezi ortaya koyarken yararlandıgımız eserlerin tanıtıldıgı “Kaynak ve Arastırmalar” baslıkları çerçevesinde tezin nasıl ortaya çıktıgı sunulmaya çalısılmıstır. “Giris”ten sonra ise çalısmamızın belkemigini olusturan kısım gelmektedir. “Altınay ve Sanat Tarihi” adını tasıyan bu bölüm üç ana baslıktan olusmaktadır. Bu bölümde ilk olarak müverrihin sanat tarihine dair çalısmalarının kronolojisi verilmektedir. Bundan sonra ise “Ana Konular” üst baslıgı altında sanat tarihi çalısmalarına yer verilmistir ki bu üst baslık bes alt baslık etrafında incelenmeye çalısılmıstır. Bunlar; “Geleneksel Türk Sanatları” , “Resim ve Minyatür” , “Kentler” , “Sahıs Monografileri” , ile “Mimari ve Anıtlar”dır. Sonuç bölümünde ise; çalısmanın genel bir degerlendirilmesi bulunmaktadır. En sonda ise tezin Bibliyografyasına yer verilmistir. The Life of Ahmed Refik and his art history studies. Ahmed Refik, as a historian who lived in the last terms of the Ottoman Empire, lived all what positive or negative cyclical appearings. Generally, he is known as historian (müverrih), but at the same time, he was interested in literature as much as publishing a poem book. Even his plenty of words which is song format was melodized by sundry melodists. In his main historical area wich was weihtedly the Ottoman Empire, Ahmed Refik published too many articels and books which are past over 150 books, about varios people and event. For all that, his studies on main topics of this work, which are the Ottoman arts branchs and the Ottoman arts productions and their artists are as much as a seperate area. This work consist of the evaluations of his works on art history, his methods and technics in his works, the aticels were written by other people about him and his works. Especially, the aim of my work is interest of his art history works that it was not atracted attention sufficiently up to the present. This work, after foreword, starts a prolog which was analized as four titles. In this chapter, I try to present the property of my thesis topic, the life of author and his term, his topics and genres in his works, search books and studies what about all these topics. So to say, the chapter follow up prologue composes the vertebrea of my work. This chapter which name is “Altınay and Art History”, also consists of tree main titles. In this section, firstly, giving the chronology of his works which about art history. After this, his art history works were given in the under top title which name is “main topics”. This top title divides five sub-titles. Their name are “Tradational Türkish Arts”, “Drawing and Miniature”, “Cities”, “Person Monograph”, “Architecture and Monuments”. In the epilogue, I did a general evaluation. Finally, there is the bibliography of my thesis in the end of this work.
Keywords: Ahmet Refik Altınay_Biyografi; Sanat Tarihi