Sağlık Çalışanlarında Cinselliğin Değerlendirilmesi - ARDIÇ, ELİF; ÜNSAL, GÜL (My University, 2018)
Amaç: Cinsellik yaşam kalitesini oluşturan, insan yaşamının en önemli parçalarından biridir. Hem en çok merakedilen hem de en az konuşulan konu durumundadır. Sağlıklıcinsel ilişkiler, ilişki içerisinde yakınlık ve sevgiye ulaşılmasına ek olarak cinsel içgüdüleri uygun şekilde doyurmayı da içerir. Cinsel doyum sağlıklı cinselliğin belirleyicilerinden birisidir. Toplumumuzdaki cinsel sorunlarınınönemli bir nedeni de cinsel konulardaki eğitimlerin yetersizliği, bilgi kaynaklarının yanlış veya yetersiz oluşu vecinsellikle ilgili yanlış inanışlardır. Çoğunluğunu hemşirelerin oluşturduğu bu çalışmanın amacı, halka danışmanlıkhizmeti veren sağlık çalışanlarında cinselliğin önemli birboyutu olan cinsel doyumun durumunu belirlemektir.Yöntem: Çalışma kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma İstanbul ili sınırları içerisinde bulunan bir eğitimve araştırma hastanesinde 2014 yılı Nisan-Mayıs aylarıiçerisinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini araştırmanınyapıldığı eğitim ve araştırma hastanesindeki çalışmayakatılmaya gönüllü olan tüm sağlık personeli oluşturmuştur.Toplamda 571 kişiden çalışmaya katılmayı kabul eden 203kişi (82 erkek, 121 kadın) bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafındanhazırlanan ve toplam 15 sorudan oluşan Bilgi FormuGlombok Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) kullanılmıştır.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, erkeklerde kaçınma 13,45±2,02 ve erken boşalma 9,50±2,05 alt boyutlarıen üst sırada yer alırken, kadınlarda anorgazmi 6,81±1,91ve vajinismus 5,46±3,29 alt boyutları en üst sırada yeralmıştır. Cronbach alfa değerleri kadın formunda 0,66,erkek formunda ise 0,68 bulunmuştur.Sonuç: Cinsellik konusunda halkın danışmanlık için başvurduğu sağlık çalışanlarının cinsellikle ilgili daha nitelikli eğitime gereksinimi olduğu bu çalışmanın en önemli sonucudur.

Objective: Sexuality is one of the most important parts of human life which also involves an essential part of the quality of life of the patients. It is both the most curious and the least talked about subject. Healthy sexual relations include intimacy of sexual instincts in addition to affinity and love within the relationship. Sexual satisfaction is one of the determinants of healthy sexuality. Important causes of sexual problems in our society is the inadequacy of education in sexual matters, inaccurate or inadequate sources of information and false beliefs about sexuality. The purpose of this study, which mostly included nurses, is to determine the status of sexual satisfaction, which is an important dimension of sexuality in health workers who provide counseling services to the public. Method: The study was conducted as a cross-sectional and descriptive survey. The study was conducted in April-May 2014 in an Education and Research Hospital within the boundaries of Istanbul. The study population consisted of all health personnel who volunteered to participate in the study at the Training and Research Hospital. A total of 203 people (82 males, 121 females) who agreed to participate in the study from 571 individuals constituted the sample of this study. As the data collection tool, the information form, prepared by the researcher and consisting of 15 questions, and Glombok Sexual Satisfaction Scale were used. Results: As a result of the analyzes; among male participants subdimensions of withdrawal 13.45±2.02 and premature ejaculation 9.50±2.05 ranked at the top; while in women, subdimensions of anorgasmia 6.81±1.91 and vaginismus 5.46±3.29 were at the highest levels . Cronbach alpha values were calculated as 0.66 in female and 0.68 in male participants. Conclusion: As the most important result of this study that health workers who are consulted by the public about sexuality need a more qualified education related to sexuality.
Evaluation of Sexualıty in Healthcare Professionals
Keywords: Tıbbi İnformatik; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik; Psikoloji; Kadın Araştırmaları