Çoklu zeka kuramın’na dayanan okuma-yazmaya hazırlık programının, 6.0 yaş çocuklarının okula hazır bulunuşluk düzeylerine etkilerinin incelenmesi - Bayhan, Dirim (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı, 6 yaş çocuklarının mevcut okuma-yazmaya bulunuşluk düzeylerinin tespit edilip, Çoklu Zeka Kuramı'na göre hazırlanan okuma-yazmaya hazırlık programının, çocukların okula hazır bulunuşluk düzeyleri üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Farklı zeka alanlarına hitap edilerek verilecek bir eğitimin, çocukların okuma-yazmaya hazır olma becerileri üzerinde daha etkili olabileceği düşüncesinden yola çıkılarak, çoklu zeka teorisine dayalı olarak hazırlanmış bir okuma-yazmaya hazırlık programının, çocukların okula hazır bulunuşluk düzeyleri üzerindeki etkisi, dolayısıyla çocukların ilkokula hazırlık alanındaki başarısının desteklenmesi, problemi ortaya çıkarmıştır. Araştırmanın hipotezleri, deney grubunun; programdan önce uygulanan öntesti ile program sonrasında uygulanan sontesti arasında anlamlı bir fark olduğu, kontrol grubunun; programdan önce uygulanan öntesti ile program sonrasında uygulanan sontesti arasında anlamlı bir fark olmadığı, Çoklu Zeka Kuramı'na dayanan okuma-yazmaya hazırlık programının uygulandığı deney grubunun sontest sonuçları ile bu programın uygulanmadığı kontrol grubunun sontest sonuçları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu şeklinde belirlenmiştir. Araştırma, 6 yaş grubu çocukların, okuma-yazma gelişimini destekleyici eğitim programının, çocukların okula hazır bulunuşluk düzeyleri üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla, 15 deney 15 kontrol grubu olmak üzere 30 kişilik örneklem grubuyla çalışılmak üzere planlanmış deneysel bir araştırmadır. Bu araştırmada veri toplamak amacıyla Metropolitan Olgunluk Testi (Metropolitan Readiness Test) kullanılmıştır. Çoklu Zeka Kuramı'na Dayanan Okuma - Yazmaya Hazırlık Eğıtım uygulanan deney grubu ile program uygulanmayan kontrol grubu her alt ölçek için karşılaştırılmıştır. Metropolitan Olgunluk Testi'nden alınan verilerin ilişkili ve ilişkisiz grup t testi ile çözümlenmesinden elde edilen sonuçlara göre; uygulanan program genel olarak bakıldığında p<0.01 düzeyinde anlamlıdır. Bu bulgu, uygulanan programın çocukların okula hazır bulunuşluk düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

The aim of this research is to show the effect of the readiness to reading-writing program prepared according to the Multiple Intelligence Theory on children's readiness to school by determining the existing reading-writing levels of 6-year-old-children. The effect of the readiness to reading-writing program prepared according to the Multiple Intelligence Theory on children's readiness to school, which also supports the success of children in preparation for primary school, produces the problem, provoking from the idea that an education given refering to different intelligence types may be more effective on children's readiness to reading-writing skills. The hypotheses of this research are determined as the following: there is a significant difference between the pre-test applied to the experimental group before the program and the post-test applied to them after the problem, there is not a significant difference between the pre-test applied to the control group before the program and the post-test applied to them after the program, there is a significant difference, in favor of the experimental group, between the post-test results of the experimental group on which the readiness to reading-writing program based on the Multiple Intelligence Theory was applied and the post-test results of the control group on which this program was not applied. This research is an experimental one, planned for working with a sample group of 30 people (15 experimental, 15 control groups) in order to determine the effect of the education program supporting the reading-writing development on the readiness level of 6-year-old-children. In this research Metropolitan Readiness Test is used in order to collect information. The experimental group on which readiness to reading-writing program based on Multiple Intelligence Theory is not applied are compared for each subscale. Accoring to the results taken from the analysis of data gathered from the Metropolitan Readiness Test with the dependent and independent group t test, the applied program is generally meaningful in the p<0.01 level. This finding shows that the program applied is effective on the children's readiness level to school.
Keywords: Eğitim; Okul idaresi ve yönetimi; Okul organizasyonu ve yönetimi