Din karşıtı propaganda ve dindarlık: (11 eylül örneği) - Akgül, Ömer (My University, 2007)
DİN KARŞITI PROPAGANDA ve DİNDARLIK 11 Eylül 2001 yılında yapılan uçak saldırıları sonucunda, ABD ve müttefiklerinin “teröre karşı savaş” maskesi altında başlatmış oldukları, İslama ve Müslümanlara yönelik topyekun harekat neticesinde, medya etkili bir şekilde kullanılmıştır. Tüm dünyaya uyarı niteliğinde mesajlar verilerek İttifak güçlerinin yanında yer almayanlara (özellikle Müslümanlara) göz dağı verilmiştir. Fiili savaşın yanında doğrudan ve dolaylı bir şekilde sürdürülen propaganda ve psikolojik harp uygulamaları neticesinde hem dünya kamuoyunun desteği alınmış hem direniş gösteren güçler zayıflatılmış hem de İslam küçük düşürülmüştür. Tüm dünya Müslümanlarını hedef alan bu propaganda sürecinin Türkiye’de algılanışıyla, Türkiye’deki Müslümanların dini tutum ve davranışlarının değişimi arasındaki ilişkiyi konu alan bu araştırmada; din, dindarlık, dini gelişim ve değişim, dini değişim, din karşıtlığı, propaganda ve kişilik kavramları incelenerek, din karşıtı propagandanın dinle ilgili tutum ve davranışlara etki edip etmediği; etki ettiyse hangi koşullarda bu etkinin değiştiği tespit edilmeye çalışılacaktır. Böylece din karşıtı propagandaların etkilerini anlamak ve gerekli tedbirleri almak için veriler elde edilmesi düşünülmektedir.

IRRELIGIOUS PROPAGANDA and PIETY The plane attack is made to ABD on 11th of September 2001. ABD and its allied powers had begun warlike operations to Islam and the Muslims with a mask which is called “the war against the terror”. They used the pres in an effective way and they send caution massages to the world. They threaten the anti alliance powers. Propaganda and psychological war is used direct an indirect way with the real war. By the way, they charge the public opinion of the world; they depressed opposing powers and abased the Islam. How Turkish people perceived this propaganda process which is aimed the Muslims and how this propaganda is related to Turkish Muslims reigious behaviors and attitudes are investigated in this research. The terms like; religion, devotion, religious growing, religious changing, change, irreligion, propaganda and personality are explained. Weather irreligious propagandas had affected the Turkish people’s belief, experience, and life or not is investigated. If it is affected, it will research that in which conditions that effect is low. It is wanted to cut and disposed the affect of irreligious propagandas.
Keywords: Din; Din Psikolojisi; Dini Karşıtlık; Propaganda_Din