Online satın almada kişiselleştirilmiş bilgi iletişiminin güven tutumu üzerine etkisi : üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama - Sanğu, Nilüfer Burcu (My University, 2019)
Bu tez Online Satın Almada Kişiselleştirilmiş Bilgi İletişiminin Güven Tutumu Üzerine Etkisi’ni belirlemek amacıyla yazılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Satın Alma, Satın Alma Niyeti, Online Satın Alma ve Güven Tutumu, Algılanan Kullanım Kolaylığı ve Algılanan Fayda kavramlarının tanımlamalarına yer verilmiştir. Online Satın Alma gelişimi ile birlikte kavramı oluşturan E-Ticaret, Sosyal Ağlarda Pazarlama ve Mobil Pazarlama bileşenleri detaylı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde İletişim Kuramı, İletişim, Pazarlama İletişimi ve Birebir Pazarlama ile birlikte Kişiselleştirilmiş Bilgi İletişimi kavramı, gelişimi, uygulamaları, literatürü, avantaj ve dezavantajları, Güven Tutumu kavramı, Satın Almada Güven Tutumu ve Online Satın Almada Güven Tutumu detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise konuyla ilgili yapılan uygulama ve sonuçlarına yer verilmiştir. Çalışma üniversite öğrencileri üzerine bir uygulamadır. Araştırmanın önerilen modeli bağımlı değişken GÜVEN TUTUMU, bağımsız değişken KİŞİSELLEŞTİRME olarak belirlenmiştir.

The subject of this thesis is to determine the Effect of Customized Information Communication on Trust Attitude in Online Purchasing. The thesis is composed of three chapters. In first chapter, Purchasing, Purchase Intention, Online Purchasing and Trust Attitude, Perceived Ease of Use and Perceived Usefulness are discussed. In the Online Purchasing concept are mentioned E-Commerce, Marketing On Social Networks and Mobile Marketing.In second chapter, Communication Theory, Communication, Marketing Communication and One to One Markeitng, Customized Information Communication, its developing, its applications, its literature, its advantage and its advantages, Trust Attitude, Trust Attitude in Purchasing and Trust Attitude in Online Purchasing are detailed.And in third chapter, an application relevant to the subject and its results are included. The research is an application on university students. In the suggested model of the research, dependent variable is determined as TRUST ATTITUDE and independent variable as CUSTOMIZED INFORMATION.
Keywords: Algılanan Fayda; Algılanan Kullanım Kolaylığı; B2C; Birebir Pazarlama; Business; Communication; Communication Theory; Customized Information; E-Commerce; E-Ticaret; Güven Tutumu; İletişim; İletişim Kuramı; İşletme; Kişiselleştirilmiş Bilgi İletişimi; Marketing; Marketing Communication; Marketing on Social Network; Mobil Marketing; Mobil Pazarlama; One to One Marketing; Online Purchasing; Online Satın Alma; Pazarlama; Pazarlama İletişimi; Perceived Ease of Use; Perceived Usefulness; Purchase Intention; Purchasing; Satın Alma; Satın Alma Niyeti; Sosyal Ağlarda Pazarlama; Trust Attitude