Uluslararası pazarlama ve markalaşmanın ihracattaki önemi, Şişecam (Şişecam cam ev eşyası - Paşabahçe) örneği - Özay, Barış (My University, 2023)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya üzerinde yaşananlar aynı gün, hatta aynı zaman diliminde tüm dünyaya yayılmaktadır. Yaşanan gelişmeleri veya yenilikleri takip etmemize imkân tanıyan teknoloji aynı zamanda rekabetin de yerel ölçekten uluslararası ölçeğe taşınmasına imkân sağlamıştır. Hem yenilik hem de rekabet anlamında küreselleşmenin hızlı gerçekleşmesi; her geçen gün değişen teknoloji ile dinamiklerinin değişmesine ve sonucunda da ticari dengelerin değişmesine neden olmaktadır. Uluslararası pazarların artması; yeni alıcıların pazarlara katılmasını sağlarken, aynı zamanda yeni firma/ markaların da pazarlara katılmasına olanak sağlamaktadır. Bu yeni ve değişken uluslararası pazar düzeninde, firmaların ayakta kalması, pazar payına sahip olması ve bu payı artırması için operasyonel adımlarını küresel ölçekte planlaması ve uygulaması gerekmektedir. Küreselleşme sürecinde ticari pazarın sürekli olarak değiştiği, yenilendiği göz önünde bulundurularak firmaların dinamik koşullara uyum sağlamaları, uluslararası pazarlama planına sahip olmaları ve marka yönetimlerinin etkin yapılması gerekmektedir. Buradan hareketle yapılan bu tez çalışmasında marka ve markalaşmanın uluslararası pazarlamada öneminden bahsedilerek Türkiye’nin önde gelen ve en eski markalarından birisi olan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam) Cam Ev Eşyası - Paşabahçe’nin uluslararası pazardaki markalaşma stratejileri üzerinde durulacaktır. Şişecam Topluluğu’nun uluslararası pazarda markalaşmak için kullandığı yöntemler ve başarı faktörleri incelenecektir. Marka sürekliliğinin nasıl sağlandığı, ihracattaki payı, küreselleşme sürecinde atılan adımların ve uygulanan yöntemlerin neler olduğu incelenecektir. Çalışma verileri derinlemesine mülakat yöntemiyle elde edilecektir. Bu kapsamında Şişecam Topluluğu’nda yetkililerle yüz yüze mülakatlar yapılacak, sorular sorulacak ve yanıtları analiz edilecektir.

With the technology developments, what is happening in the world is spreading all over the world on the same day or even in the same time period. The technology allows us to follow the news, developments or innovations, has also enabled the competition to be moved to international scale. Globalization's rapid rise in innovation and competition is facilitated by ever-changing technology, leading to dynamic shifts in trade balances. Expanding international markets not only attract new buyers but also offer opportunities for new companies and brands to enter. The new international market order, companies need to plan and implement their operational steps in global scale to survive, have market share and increase this share. Considering that the commercial market is constantly changing and renewing in the globalization process, companies need to adapt to dynamic conditions, have an international marketing plan, and make effective brand management. In the thesis study, the importance of branding and branding in international marketing is mentioned and one of the leading an done of the oldest brands of Türkiye, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam) Glassware - Paşabahçe’s branding strategies in the international market has been discussed. The methods and success factors used by Şişecam for branding in the international market has been examined. How the brand continuity is ensured, its share in exports, the steps taken in the globalization process and the methods have been examined. Study data will be obtained by in-depth interview method. In this context, face-to-face interviews will be conducted with the officials in Şişecam, questions has been asked and their answers have been analyzed.
Importance of international marketing and branding in export, the case of Şişecam (Şişecam glassware – Paşabahçe)
Keywords: brand; Brand name products; Branding; Branding (Marketing); branding in the international market; Cam eşya; Cam Ev Eşyası; Glassware; History; marka; Markalaşma; Markalaşma (Pazarlama); Markalı ürünler; marketing; Paşabahçe; pazarlama; Şişecam; Tarih; Turkey; Türkiye; uluslararası pazarda markalaşma