Türk basınının 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve Annan Planına bakışı - Ekinci, Meryem (My University, 2005)
İletişim çağı olarak nitelendirilen günümüzde, dördüncü güç olarak ifade edilen basın, iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler ışığında geniş kitlelere ulaşabilmesinin etkisiyle, başta iletişim bilimi olmak üzere sosyal bilimlerdeki farklı disiplinler tarafından sorumlulukları ve etkileri üzerine çalışılan konulardan biri haline dönüşmüştür. Çalışmaların odağındaki olgulardan birini ise, temel işlevi olan haber iletimi oluşturmuştur. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar ışığında basının, haber aracılığıyla kamuoyunu yönlendirebilecek ve politikaların oluşumuna etki edebilecek konuma ulaştığı yaklaşımı ortaya konulmuştur. Basına getirilen değerlendirmelerden biri de, basının hükümetler ve iktidarı elinde bulunduran unsurlar tarafından baskı altında tutulabildiği ve buna paralel olarak da verdiği haberlerde öncelikli olarak iktidarın söylemini yansıttığı yönünde olmuştur. Basına yönelik saptamaların belirgin olarak ifade edilebileceği alanların başında, toplumsal hareketlilik yaratmasıyla iç ve dış politikaların belirlenişini etkileyen milli dava haline dönüşmüş konular gelmiştir. Bu çalışmanın temelini Türk basınının Türkiye'de milli dava olan Kıbrıs konusunda izlediği tutum ve Kıbrıslı Türkleri yansıtış biçimi oluşturmuştur. Türk basınının, uluslararası bir sorun olan Kıbrıs konusuna yaklaşımında Türkiye'de iç ve dış gelişmelere paralel olarak üretilen politikalardan aldığı etki ve hükümetler ile sivil toplumun tutumuna katkısının ele alındığı çalışmada, basının bundan hareketle Kıbrıs'a ve Kıbrıslı Türklere yönelik söylemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Süreç içerisinde milli dava söylemine eleştiri getirerek Kıbrıs konusunun tartışılmasını sağlayan Türk basınının konuya genel olarak, Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki hakları ve uluslararası alandaki konumu açısından yaklaştığı ve Kıbrıs konusu ile Kıbrıslı Türklere yönelik söylemini bu çerçeveye oturttuğu gözlemlenmiştir. The media, which is considered as the forth power in the era of contemporary communications, has become one of the issues to be studied about its' impacts and responsibilities from various disciplines of social sciences in order to reach masses in the light of the developments of communications technology. One of the main focus points of the current studies has become the news transmission. In the light of the works and researches done, it has been proofed that the media is an important tool to shape the public opinion, which makes great impact on the policy-making. According to some circles, the media is under control of the political powers, and therefore, the former reflects the government's policies. One of the most evident explanations towards the media is the matter of national cause, affecting internal and external political factors, through creating social movements. The objective of this study is to analyse the attitudes of the Turkish media towards the Cyprus issue, which is considered as a national cause in Turkey and examine its tools while reflecting the Turkish Cypriots to the media. During the research, the perspective of the Turkish media towards the Cyprus issue, as an international question, has been analysed in parallel to the internal and external developments of Turkey. Moreover, in the light of the government policies and the impacts of non-governmental organisations, the attitudes of the Turkish media have been analysed regarding the Cyprus issue and the Turkish Cypriots. Throughout the research, it has been argued that Turkish media, preserving the national cause on the agenda in general, has emphasised the importance of the rights of Turkey towards Cyprus and the island's position in international arena, therefore, the general attitude of the Turkish media has been shaped within this framework.
Keywords: Kıbrıs Barış Harekatı; Kıbrıs_Tarih