Serebral Palsi Açısından Yüksek Riskli_x000D_ Bebeklerde “Genel Hareketler Analizi”nin_x000D_ (GHA) Gözlemciler Arası Tutarlılığının_x000D_ Değerlendirilmesi_x000D_ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Araştırmanın amacı, serebral palsi (SP) riski olan bebeklerde, Genel HareketlerAnalizi’nde (GHA) gözlemciler arasındaki uyumun değerlendirilmesidir.Yöntem: Çocuk yoğun bakım ünitesinde, pediatrik nöroloji bölümü tarafından SP riski açısından takip edilen 69 bebek çalışma grubunu oluşturdu. Bebekler iki gruba ayrılarak incelendi.Grup 1, 49 haftadan küçük olan bebekleri, Grup 2, 49 haftalık ve daha büyük olan bebekleriiçermektedir. Bu videolar 1 pediyatrik nörolog (A) ve 5 fizyoterapist (B, C, D, E, F) tarafındanbağımsız olarak, GHA’ya göre değerlendirildi ve normal veya patolojik olarak sınıflandırıldı.Bulgular: Grup 1’de, patolojik sonuçlar gözlemciler arasında tutarsız bulundu(0,15-0,55).Grup 2’de E gözlemcisinin sonuçları (0,30-0,49) dışındaki patolojik sonuçların gözlemcilerarasında uyumlu olduğu bulundu (0,63-0,95). Grup 2’de yalnızca D-F arasında çok iyi düzeydeuyum (kappa katsayısı: 1.00) saptandı. Grup 2’de, tecrübeli, tecrübesiz, tecrübeli-tecrübesizlerve tüm gözlemciler arasında patolojik sonuçlar uyumlu bulundu (kappa katsayısı: 0,62-0,81).Bebekleri yalnızca video kaydıyla gözlemleyen grubun tutarlılığı, bebekleri hem gelişimselmuayene hem de video kaydıyla gözlemleyen gruba oranla anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç: Araştırmada, tüm gözlemciler arası Kappa patolojik tanılarda ve patolojik-normaltanılar birlikte değerlendirildiğinde kabul edilebilir uyum sınırlarının altındaydı. Riskli bebekizleminin GHA değerlendirmesinin yanı sıra diğer motor ölçekler ile de desteklenmesi yararlıolacaktır