Ulusal fotoğraf yarışmalarının fotoğraf sanatına katkısı - Yeşiltaş, Bekir (My University, 2024)
Bu çalışma, 2004-2022 yılları arasında Türkiye’de düzenlenen ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından onaylanan ulusal fotoğraf yarışmalarının, ülkemizdeki fotoğraf sanatına katkılarını detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, bu dönemde en fazla jüri görevi üstlenmiş ve en fazla ödül almış katılımcılar ile fotoğraf sanatının çeşitli alanlarında uzmanlaşmış otuz önemli isimle yapılan detaylı görüşmelerle zenginleştirilmiştir. 384 katılımcı ile gerçekleştirilen ve 60 sorudan oluşan bir anket çalışması ile yarışmaların fotoğrafçılar üzerindeki etkileri; demografik bilgiler, fotoğrafçılıkla ilgili eğitim ve deneyimler, yarışmalara katılım ve fotoğraf sanatına yönelik tutum ve davranışlar açısından analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, fotoğraf yarışmalarının fotoğrafçılar için motive edici, öğretici ve gelişim sağlayıcı bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Tezde elde edilen veriler, fotoğraf yarışmalarının sanatsal bakış açısını güçlendirdiğini ve fotoğrafçılığın Türkiye’de bir sanat formu olarak kabul görmesini desteklediğini göstermektedir. Ayrıca, yarışmaların katılımcılar üzerinde teknik becerilerini geliştirme, sanatsal estetiklerini genişletme ve kültürel değerleri koruma açısından önemli etkiler yarattığı vurgulanmıştır. Bu bağlamda, çalışma, ulusal fotoğraf yarışmalarının fotoğraf sanatının yaygınlaşmasında ve kültürel hafızanın oluşturulmasında önemli bir araç olduğunu ortaya koymaktadır.

This study aims to examine in detail the contributions of national photography competitions organized in Turkey between 2004 and 2022 and approved by the Turkish Photographic Art Federation (TFSF) to the art of photography in Turkey. The research is enriched with detailed interviews with the participants who served as jury members and received the most awards during this period, as well as with thirty important names specialized in various fields of photography. With a survey consisting of 60 questions and conducted with 384 participants, the effects of competitions on photographers were analyzed in terms of demographic information, education and experience in photography, participation in competitions, and attitudes and behaviors towards the art of photography. The research findings reveal that photography competitions play a motivating, instructive and developmental role for photographers. The data obtained in the thesis show that photography competitions strengthen the artistic perspective and support the acceptance of photography as an art form in Turkey. In addition, it was emphasized that competitions have important effects on participants in terms of improving their technical skills, expanding their artistic aesthetics and preserving cultural values. In this context, the study reveals that national photography competitions are an important tool in the dissemination of the art of photography and the creation of cultural memory.
Keywords: Award; Competitions; Exhibition; Fotoğraf sanatı; Jury; Jüri; Ödül; Photography art; Photography, Artistic; Sergi Photography contest; TFSF; Yarışmalar; Yarışması