İşyerinde şiddete karşı çalışanların bireysel çatışma yönetimi yaklaşımları : Sağlık sektöründe bir araştırma mobbing - Akyön, Fehmi Volkan (My University, 2008)
Soyadı : Fehmi Volkan Akyön letme netim ve Organizasyon Prof.Dr. Nevin Deniz Tez Türü ve Tarihi : Doktora – Şubat 2008 atışma Yönetimi, Bireysel Çatışma Yönetimi Yaklaşımları, İşyerinde Şiddet

İŞYERİNDE ŞİDDETE KARŞI ÇALIŞANLARIN BİREYSEL ÇATIŞMA YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI; SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Şiddet, insanların bedensel, ahlaki ve manevi bütünlüğüne, mallarına, simgesel ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde gerçekleşen davranışları ifade etmektedir.Çatışma ise savaş , mücadele, kavga, dövüş, uyuşmazlık, anlaşmazlık, fikir ayrılığı gibi yoğun ve uzun bir mücadele süresini içeren anlamlar taşımaktadır. Bir örgütte çatışma ise, bireyler ve grupların birlikte çalışma sorunlarından kaynaklanan ve normal faaliyetlerin durmasına veya karışmasına neden olan olaylar olarak tanımlanmaktadır. İş yerinde, bir veya birden fazla çalışana bilinçli bir şekilde psikolojik ve fiziksel zarar veren davranışlara iş yerinde şiddet adı verilmektedir. Bu davranışlar: sözel, fiziksel ve psikolojik saldırı, tehdit, korkutma, yaralama, zarar görme ile sonuçlanabilecek her tür davranışı içermektedir. Yönetim ve organizasyon literatürü; bireysel çatışma yönetimi yaklaşımlarını beş grupta toparlamaktadır. Bunlar: kaçınma yaklaşımı, işbirliği yaklaşımı, uzlaşma yaklaşımı, uyma yaklaşımı ve zorlama yaklaşımıdır. Bazı kaynaklarda zorlama yaklaşımı yerine rekabet, işbirliği yaklaşımı yerine sorun çözme veya tümleştirme gibi isimlerde verilmektedir. Ancak isimleri farklı olmakla beraber içerikleri aynıdır. Çalışanların iş yerinde yaşadıkları anlaşmazlıklara karşı tercih ettikleri bireysel çatışma yönetimi yaklaşımlarının iş yerinde şiddetle yakından ilişkisi bulunmaktadır. Araştırmanın temel amacı sağlık çalışanlarının tercih ettikleri bireysel çatışma yönetimi yaklaşımları ile iş yerinde yaşadıkları şiddet arasında ilişki olup olmadığının tespit edilmesidir. Araştırma sonuçlarına göre temel hipotezimiz kabul edilmiştir. Bireysel çatışma yönetimi yaklaşımları ile iş yerinde şiddet faktörleri arasında bir ilişki (kısmi) bulunmaktadır. Name and Surname : Fehmi Volkan Akyön Field: Business Programme: Management and Organisation Supervisor: Professor Nevin Deniz Degree Awarded and Date: Doctorate – February 2008 Conflict Management, Individual Conflict Management Styles, Workplace Violence ABSTRACT WORKER’S INDIVIDUAL CONFLICT MANAGEMENT STYLES TOWARDS WORKPLACE VIOLENCE; RESEARCHE AT HEALTH SECTOR Violance indicates actions performed so as to harm either physical, moral and spiritual entities or properties or symbolic and cultural values of human beings. On the other hand, conflict carries the meaning of an intensive and long strife period such as war, controversy, fight, battle, combat, dispute, disagreement or diversity of opinion. Conflict in an organisation is described as incidents resulting from problems based on individuals’ and groups’ working together and causing normal activities to stop or get tangled. Intentional actions giving pschological or physical harm to one or more employees at a work place are called violence at work. These actions involve verbal, physical and physical assault, threat, frigtening, injuring or any kind of action that cause harm. Organisation and management literature classify approaches in individual conflict management method in five groups. These are; avoidance style, collaboration style, reconciliation style, compliance style and forcing style. However there are sometimes variaties in their names. For example, in some sources, forcing style is called competition style and collaboration style is called problem solving or integrating style. Even though their names are different, their contents are the same. Individual conflict management syles which employees choose against diversities they experience at work place are closely related to violance at work place. The main purpose of this study is to determine whether there is any relation between the individual conflict managemenet styles that medical employees choose and the violence they experience at their work place. Results of the study has proven our basic hypothesis to be acceptable. There is a (partial) relation between the individual conflict management styles and factor of violence at work place.
Keywords: Şiddet, İşyerinde