Kimya öğretmen adaylarının akademik bilgileri ile ortaöğretim müfredatı bilgi seviyelerinin karşılaştırılması - Yıldızbaş, Ahmet (My University, 2009)
KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BİLGİLERİ İLE ORTAÖĞRETİM MÜFREDATI BİLGİ SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bilimin ve teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, bu gelişmelere ayak uyduracak ve yeni buluşlarla bu gelişmelere katkı sağlayacak bireylerin yetiştirilmesinde ortaöğretimde verilen kimya öğretimi büyük önem taşımaktadır. Ortaöğretimde kimya öğretiminin etkin ve başarılı olması iyi yetişmiş kimya öğretmenleri sayesinde olacaktır. Günümüzde öğretmen yeterlikleri ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalarda öne çıkan kavram ‘konu alan bilgisi’dir. Öğretmen adaylarının alan bilgilerinin tespiti amacıyla birçok araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının lisans programında okudukları dersler, onların alan bilgilerine katkı sağlıyor mu? sorusundan yola çıkılarak, öğretmen adaylarının akademik kimya bilgi seviyeleri ile ortaöğretim kimya bilgi seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı irdelenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının akademik ve ortaöğretim düzeyindeki soruları doğru yanıtlama seviyesinin nelere bağlı olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Kimya Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda öğrenim gören 4. ve 5. sınıf toplam 53 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan ‘Ortaöğretim Kimya Bilgisi Testi (OKBT)’ ve ‘Akademik Kimya Bilgisi Testi (AKBT)’ veri toplama araçları kullanılmıştır. Testler 20 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Testlerin hazırlanma sürecinde, uzman görüşü ve pilot uygulama doğrultusunda değişiklikler yapılmıştır. Uygulama 2008/ 2009 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş ve bulgular tablo ve grafik halinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda kimya öğretmen adaylarının akademik bilgi seviyeleri ile ortaöğretim bilgi seviyeleri arasında 0,01 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. 5. Sınıf öğretmen adaylarının, 4. Sınıf öğretmen adaylarına göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Kimya öğretmen adaylarının akademik ve ortaöğretim bilgi seviyelerinde cinsiyet, mezun olunan lise türü, bölümü isteyerek tercih edip etmeme ve herhangi bir kurumda çalışıp çalışmama durumlarına göre anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Anahtar Sözcükler: Öğretmen adayı, kimya öğretimi, alan bilgisi

COMPARISION OF THE ACADEMIC KNOWLEDGE LEVELS AND THE SECONDARY SCHOOL CIRRICULUM KNOWLEDGE LEVELS OF CHEMISTRY PROSPECTIVE TEACHERS Prospective teachers’, who contribute to the development of science, technology and new findings, learning chemistry in secondary school is very significant. An effective and useful chemistry learning in secondary school is possible with well educated teachers. Nowadays there are lots of studies for efficient teaching. The most important concept related to teaching is ‘subject matter knowledge’. Is the training sufficient for the prospective teachers who are educated in university? This study was carried out whether there is reasonable relationship between their academical chemistry knowledge and their secondary schools chemistry knowledge. And also it is aimed to find out what would the level of prospective teachers’ academic level and secondary school level correct answers to the questions, would depend on. 53 prospective teachers, who go on their education at 4th and 5th grades at Marmara University Secondary School Science and Maths Teaching Chemistry Education department, took part in the study. ‘Secondary School Knowledge Chemistry Test’ and ‘Academic Knowledge Chemistry Test’ is formed by the researcher. The tests are formed by 20 multiple choice test questions. In the process of preparing tests some changes were carried out within the views of experts. The study was held in 2008/ 2009 spring term. The data was analyzed on SPSS program and the results were shown by the graphs and tables. It was found that there is reasonable relationship (0,01 rate) between the level of academic and secondary school chemistry knowledge of prospective teachers. And it was found that the 5th grade prospective teachers are more successful than the 4th grade prospective teachers. And we couldn’t find any reasonable relationship about the roles of the prospective teachers’ genders, the type of high schools which they graduated from and if they work or not. Key words: Prospective elementary teachers, Chemistry education, subject matter knowledge
Keywords: Eğitim_Kimya; Kimya_Öğrenim ve Öğretim; Mesleki Yeterlilik; Öğretmenler_Eğitim