Konut ve idare merkezi olarak Osmanlı sarayları - DEMİRBULAK, Ayşegül (My University, 2014)
Çalışma, Osmanlı Beyliği’nden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan geniş zaman dilimindeki konut ve idare merkezi özelliği olan Osmanlı saraylarıdır. İzmit’teki iki saray, ihmal edildiği ve hatırlanması gerektiği düşüncesi ile istisna oluşturarak makaleye eklenmiştir. Günümüze ulaşamamış yapılar eldeki bilgilerin kısıtlı, çelişkili ve rivayetlere dayalı olması sebebiyle detaylara girilmeden yazılmıştır. Bursa’daki iki saray, Edirne’deki iki saray ve İstanbul’daki altı saray; mimari özellikleri ile olduğu kadar sosyal hayattaki değişimin Osmanlı saraylarındaki izlerini sürmek amacıyla verilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Osmanlı sarayları, İstanbul, Edirne, Bursa, İzmit