Farklı kök kanalı dezenfeksiyon sistemlerinin kök kanallarındaki çeşitli mikroorganizmalar üzerine etkisinin in vitro olarak incelenmesi - Gerni, Parla Meva (My University, 2014)
Farklı Kök Kanalı Dezenfeksiyon Sistemlerinin Kök Kanallarındaki Çeşitli Mikroorganizmalar Üzerine Etkisinin In Vitro Olarak Incelenmesi Parla Meva Gerni, Danışman: Prof.Dr. Mahir Günday, Marmara Üniversitesi Endodonti Amaç Bu in vitro çalışmanın amacı; kök kanallarında uygulanan farklı dezenfeksiyon işlemlerinin (Er:YAG, Diod, Nd:YAG, PIPS, PAD-Fotosan ve NaOCl) E. faecalis ve C. albicans üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem 190 tane düz tek köklü dişin kök kanalları Protaper eğeleriyle şekillendirildi. Smear tabakası kaldırılan dişler 121 ºC’de 15 dakika otoklavda steril edildi. Dişlerin yarısı E. faecalis ile diğer yarısı ise C. albicans ile 7 gün boyunca enfekte edildi. Farklı mikroorganizmalarla enfekte edilen dişlerin oluşturduğu iki ana grup (Grup A, Grup B) farklı deney materyallerinin (NaOCl, Nd:YAG laser, Er:YAG, Diod laser, Nd:YAG, PIPS ve PAD) uygulanacağı 6 alt gruba ayrıldı (n=15). Dezenfeksiyon öncesi ve sonrasında paper pointlerle alınan örnekler 10 katlı seyreltmelerin ardından, petrilerdeki besiyerlerine ekildi. 48 saat sonra bakteri sayımları yapılarak CFU belirlendi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular Bu çalışmanın sınırlılıkları doğrulturusunda, kök kanalı dezenfeksiyonunda NaOCl’ye alternatif olarak kullanılan farklı lazer tekniklerinin nispeten kısa süreli uygulamalar ile endodontik patojenler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. NaOCl yapılan kanal irrigasyonu ile E. faecalis ve C. albicans tamamen elimine edilmiştir. kanalı dezenfeksiyonu, fotodinamik terapi, fotoakustik akım, endodontik patojen

In Vitro Evaluation Of The Effect Of Different Root Canal Disinfection Methods On Various Microorganisms The aim of this in-vitro study was to evaluate the antimicrobial effect of different root canal disinfection procedures with Er:YAG, Diod, Nd:YAG, PIPS, PAD-Fotosan and NaOCl on E. faecalis and C. albicans. Materials and Methods: Root canals of 190 human teeth with single straight canals were prepared with Protaper files. Smear layer was removed before autoclaving at 121ºC for 15 minutes. Half the samples were infected with Enterococcus faecalis and the other half with Candida albicans for 7 days. Two main groups involving the teeth contaminated with different microorganisms (group A, group B) were divided into six subgroups (n=15) according to test materials; NaOCl, Nd:YAG laser, Er:YAG, Diod laser, Nd:YAG, PIPS and PAD. Sampling was done with paper points. After performing serial dilutions the samples were plated to determine the CFU count before and after disinfection procedures. Data were analyzed statistically. Results: Within the limits of the current study, the use of lasers as alternative means of root canal disinfection to NaOCl has been shown to be effective at reducing endodontic pathogens in root canals within relatively short times. NaOCl revealed completely eradication of both E. feacalis and C. albicans. root canal disinfection, laser, photodynamic therapy, photoacoustic streaming, endodontic pathogen
Keywords: Ağız Sağlığı; Diş Hekimliği, Endodonti