İşletmeler açısından vergi usul kanunu hükümleri çerçevesinde vergiden kaçınma - Ceyhan, Murat (My University, 2005)
TEZ ÖZETİ Çalışmamızın temel konusu mükellefleri vergiden kaçınmak konusunda bilgilendirmek ve bu konuda vergi kaçırmanın karşında bir alternatif yaratmaktır. Mükellefler, vergi kaçırmak yerine teşvikler, özel uygulamalar, korumalar ve benzeri yöntemler ile üzerlerinde bulunan vergi yükünü azaltma eğilimine girdikleri takdirde Devletimizin gelirlerinde bir artış olacak ve bu ekonomimizdeki pek çok fayı tetikleyerek büyüme sağlayacak bunun etkisiyle firma ve istihdam edilen kişi sayısı dolayısıyla mükellef sayısı artacaktır. Devletin sağlamış olduğu ekoloji sayesinde faaliyetlerine devam eden firmalar vergi kaçırarak söz konusu doğal ortağını kar dağıtımının dışına itme yoluna girebilmektedirler. Bu noktada vergiden kaçınma tamamen kanuni sınırlar içerisinde hareket ederek vergi yükünü hafifletmeyi hedefler. Vergiden kaçınma mevzuata uygun bir şekilde ve belirli hükümler çerçevesinde vergi matrahını azaltmaktır. Başka bir deyişle Devletimizin mükelleflere sağlamış olduğu olanaklardan yararlanmaktır. Bu bakış açısı ile bir mükellef kanuni haklarından yararlanmakta ve üzerinde oluşan vergi yükünü hafifletmektedir. Bu şekilde haksız rekabetin önüne geçilmiş olunacaktır. Mükelleflerin tamamen kanunlara aykırı olan ve tespiti durumunda büyük cezalar doğuran vergi kaçırma yerine, vergi optimizasyonu olan vergiden kaçınmaya yönelmesi ve Devletimizin mükellefler üzerindeki denetimlerini etkinleştirmesi durumunda milli ekonomimiz arzu edilen gelişme ve büyüme ivmesini yakalayacaktır. Mükellefler Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Uluslararası Anlaşmalar, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, mevzuat boşlukları ve teknoloji geliştirme bölgeleri gibi özel uygulamalara ilişkin Kanunlar çerçevesinde vergi planlaması yapabilir. Ancak vergiden kaçınabilmenin en önemli parametresi bunu yapabilecek bilgi ve donanıma sahip muhasebeci ya da danışmanlardır. Bu tez konusu itibariyle genel anlamda vergiden kaçınma ve konuya ilişkin Vergi Usul Kanunu hükümlerini ele almaktadır.

The main purpose of this thesis is the acknowledgement of taxpayers of tax avoidance and its significance as an alternative to tax evasion. Therefore, when the taxpayers tend to reduce their tax burdens, this could be achieved by the incitements, protections and special applications provided by the government which in return could increase the tax income and thus, trigger the economical development which will lead to an increase in the number of employments and taxpayers. That means our national economy could prosper and develop. According to the ecological system provided by the government, corporates tend to evade from their tax and might compel its natural partner from its profit distribution cycle. In this case, aiming tax avoidance within the legal limits could be an alternative to reduce the tax burden. Tax avoidance, can be defined as a suitable and specific decrease in the taxable value according to the laws and regulations. However, not only could taxpayers benefit from their legal rights and still be able to reduce their tax burden, but also unjust competitions can be prevented. Besides, as a tax optimization method tax avoidance, could protect taxpayers from serious penalties. Tax avoidance can be achieved according to the Tax Procedure Law, Income Tax Law, Corporates Tax Law, V.A.T. Law, international agreements, etc. Yet, the most important parameter in tax avoidance is the existence of a competent accountant or a consultant. In general, tax avoidance and the relevant Tax Procedure Law jurisdictions have been carefully studied in this thesis.
Keywords: Hukuk; Vergi Hukuku