Normal işiten çocuklarda kontralateral supresyon ölçüm sonuçlarının normalizasyonu: Ön çalışma - ÇİPRUT, AYŞE AYÇA (My University, 2023)
Kontralateral transient otoakustik emisyon supresyon testi (KOEST), efferent sistemi test eden hızlı ve noninvaziv bir yöntemdir. KOEST kolay uygulanabilmesi nedeniyle, literatürde efferent sistemi değerlendirmek için sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Ancak çalışmalarda farklı gürültü uyaranlarının kullanılması, farklı uyaran sunma yöntemlerinin kullanılması gibi birçok nedenle test sonuçlarının güvenilirliği azalmaktadır. Uygun uyaran parametrelerinin sağlanması amacıyla 2021 yılı içerisinde Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yetişkinler için uygulama ve parametre çalışması yapılmıştır. Çalışmamızda ise 6-12 yaş arası pediatrik grupta KOEST sonuçlarının normalizasyonunu sağlamak amaçlanmıştır. Gereç/Yöntem: Çalışmaya bilateral normal işitmeye sahip 6-12 yaş arası 19 kişi dahil edilmiştir. KOEST’nde, tüm katılımcılara sol kulaktan 65 dB peSPL düzeyinde sabit geniş bant gürültü, sağ kulaktan ise 65 dB düzeyinde uyaran gönderilmiştir. Gönderilen gürültünün on-off süresi 10 msn olarak ayarlanmış ve her hastada test süresinin standart olması amacıyla yazılımın testi sonlandırması beklenmiş, en az 260 averajlama yapılmıştır. Ölçüm stabilitesini ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla test boyunca ölçümlerin belirli parametre aralıklarında olmasına özen gösterilmiştir. Bu aralıklar tekrarlanabilirlik için 95 dB ve üstü, gürültü için -5 dB ve altı, zaman için 150 msn ve üstü, response için 9 dB ve üstü, stabilite için 99 ve üstü olarak belirlenmiştir. Daha tutarlı ve güvenilir yanıtlar elde etmek için test 4 kez tekrarlanmış ve sonunda test sonuçlarının ortalaması alınmıştır. Sonuç: Çalışmaya yaşları 6 ile 12 (ort.:8,78, SD: 1,65) arasında değişen 19 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların 10’u erkek, 9’u kadındır. Test sonucunda, frekansa göre supresyon dağılımları arasında anlamlı farklılık olduğu gözlenmiştir (p<0.001). Yüksek frekanslara doğru KOEST amplitüdlerinin azaldığı gözlenmektedir. 1000 ile 1500 Hz ve 1000 ile 2000 Hz arasında elde edilen KOEST değerleri açısından anlamlı farklılık gözlenmezken, 1000 ile 3000 Hz (p<0.01) ve 1000 ile 4000 Hz (p<0.01) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Tartışma: KOEST, efferent sistemin değerlendirilmesi için hızlı ve güvenilir bir testtir. Bununla birlikte literatürdeki çalışmalara bakıldığında kullanılan test yöntemi ve parametrelerinin belirsiz ve birbiri ile tutarsız olması çalışma sonuçlarının kıyaslanabilirliğini zorlaştırmakta ve birbirinden farklı sonuçların elde edilmesine neden olmaktadır. Çalışmamız sonucunda, 6-12 yaş arası çocuklarda KOEST’nin sonuçları normalize edilmiş olup, verilerimizin ilerideki pediatrik KOEST çalışmalarına referans değerler sunabileceği düşünülmektedir.
Keywords: transient otoakustik emisyon; kontralateral supresyon testi; efferent sistem