Okul yaş dönemi çocuğu olan ebeveynlerin hastalık ve hastaneye yatma durumunda “ebeveynlerin endişe kaynakları ölçeği”nin geliştirilmesi ve çocukların endişe kaynakları ile etkileşimi - Gönener, Huriye Demet (My University, 2003)
Araştırmamız, okul yaş dönemindeki çocukların hastalık ve hastaneye yatma durumunda Ebeveynlerin Endişe Kaynakları Ölçeğinin (EEKÖ) geliştirilmesini ve Çocukların Endişe Kaynaklarıile etkileşimini saptamak amacıyla metodolojik ve deneysel olarak planlandı. Araştırmamız, Sinop Atatürk İlköğretim Okulu'nda, Sinop SSK Hastanesi'nde, Sinop Devlet Hastanesi'nde, Samsun SSK Bölge Hastanesi'nde, Samsun Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, gerekli izinler alındıktan sonra Eylül 2002-Ekim 2003 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sinop Atatürk İlköğretim Okulu'nda okuyan çocukların, Sinop Devlet Hastanesi'nde, Sinop SSK Hastanesi'nde ayakta/ yatan hasta çocukların ebeveynleri ve Samsun SSK Bölge Hastanesi'nde ve Samsun Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yatan çocuklar ve ebeveynleri, örneklem ise, basit rastgele örneklem yöntemi ile belirlenen 60 çocuk ve 239 ebeveyn oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Ebeveynlerin Endişe Kaynağı Ölçeği (EEKÖ), Endişe Oluşturan Düşünce Kaynakları (ÇEKÖ), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Spielberger Durumluk -Sürekli Kaygı Envanteri (SDSKE), Aile - Çocuk Bilgi Formu kullanıldı. Veri değerlendirilmesinde, SPSS for Windows 10.0 kullanılmıştır. EEKÖ'nin güvenirlik ve geçerlik alfa katsayıları = 0.94 olarak bulunmuştur. Vaka grubundaki ebeveynlerin endişe kaynaklarından aldıkları puan ortalamaları ± standart sapmaları eğitim öncesi 158,1±14,4, sonrası 17,7±6,3, kontrol grubundaki ebeveynlerin ise 1.gün 158±26,1, 3. gün 158±24,4'dür. Vaka grubundaki çocukların endişe ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları ve standart sapmaları 1.gün 56,1±5,1, 3.gün 4,48±2, kontrol grubunda ise 1.gün 56±8,55, 3.gün 55,8±7,56'dır. Vaka grubundaki ebeveynlerin ve vaka grubundaki çocukların, endişe kaynaklarından aldıkları puanların, ebeveynlere yapılan eğitim sonrasında düştüğü ve aradaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu belirlendi. Sonuç olarak; EEKÖ'nün geçerli ve güvenilir olduğu, bu amaçla yapılacak çalışmalarda kullanılabileceği, okul yaş dönemi çocuğu olan ebeveynlerin çocuklarının hastalık ya da hastaneye yatma durumunda, endişelerinin arttığı, endişesi yüksek olan ebeveynlerin çocuklarının da endişesinin yükseldiği, ebeveynlere hemşire tarafından, çocuklarının hastalık ve hastaneye yatması ile ilgili eğitim yapılmasının ebeveynlerin endişesini düşürdüğü, endişesi azalan ebeveynlerin çocuklarının da endişesinin azaldığı saptandı. Our research is planned methodologically and experimentally to improve Parent Anxiety Resources Scale under conditions of disease and hospitalization of school age children and influence over Children Anxiety Resources. Our research is applied in between September 2002 - October 2003 at Sinop Atatürk Primary School, Sinop SSK Hospital, Sinop Goverment Hospital, Samsun SSK Regional Hospital, Samsun Birth and Children Hospital after receival of required permissions. The study group included children attending to Sinop Atatürk Primary School, Parents of hospitalized or outpatient children in Sinop Goverment Hospital and Sinop SSK Hospital and parents and children hospitalized at Samsun SSK Regional Hospital and Samsun Birth and Children Hospital.who are determined by simple random sampling method. Within the study group there are 60 children and 239 parents. Datas are obtained by application of Resources of Anxiety Causing Thoughts(RACT), Back Anxiety Inventory (BAI), State-Trade Anxiety Inventory (STAI), Family Info Form. Datas are evaluated through SPSS for Windows 10.0 program. Alpha constant of PARS is found out as 0,94. In the case group average points, parents received from Anxiety Resources and corresponding standard deviations before education and after education are as follows respectively; 158,1±14,4 / 17,7 ±6,3. In the control group results of parents in the first and third day are as follows respectively; 158,26±26,1 / 158±24,4. In the case group average points, children received from Anxiety Scale and corresponding standard deviations in the first and third day are as follows respectively; 56,1±5,1 / 4,48±3. In the control average points children received from Anxiety Scale and corresponding standard deviations in the first and third day are as follows respectively; 56±8,55 / 55,8±7,56. In the case group for both children and parents points received from Anxiety Resources are diagnostically decreased after education. The difference between results of before education and after education is found to be very significant. Consequently reliability and validity of Parent Anxiety Resources Scale is confirmed. It is determined that increase in the anxiety of parents whose school age children are hospitalitized directly increases the anxiety of their children. It is proved that education given by nurses to the parents decreases the anxiety of parents which in turn decreases the anxiety of their children.
Keywords: araştırma; Çocuk Sağlığı; Eğitim; Hemşireler; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri