Kolorektal karserli hastalarda reg-1 alfa protein ekspresyonunun immünohistokimyasal yöntemle incelenmesi - Kozan, Mehmet (My University, 2012)
Kolorektal Kanserli Hastalarda Reg I Alfa Protein Ekspresyonunun İmmünohistokimyasal Yöntemle İncelenmesi AMAÇ: Bu çalışmamızda kolorektal karsinom tanısı almış olguların biyopsi bloklarında immünohistokimyasal metot kullanarak reg I alfa tespit etmeyi, reg I alfa’nın ekspresyonunun kolorektal kanserlerde daha önce bilinen prognostik faktörlerle ve klinik sonuçlarla ilişkisini inceledik. GEREÇ VE YÖNTEM: T.C. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniğinde takip edilen hastaların klinik verileri retrospektif olarak hasta dosyalarından toplandı (n=229). Bu hastaların kolorektal biyopsi H&E lamları değerlendirildi. Çalışması tamamlanan 100 hastanın tümör bloklarından alınan kesitlere reg I alfa poliklonal antikoru uygulanarak reg I alfa protein ekspresyonu değerlendirildi. BULGULAR: KRK tanısı konduğunda hastaların %5,1’i evre I , %24,5’i evre II, %46,9’u evre III, %24,5’i evre IV olarak saptanmıştır. Tanı sırasında hastaların %24,5’i metastatik hastalığa sahip idi. Tüm hasta grubunda T1 %4,3, T2 %9,6, T3 %66, T4 %20,2; N0 %33, N1 %42,5, N2 %26,5; M0 %75,5, M1 %24,5 olarak saptandı. Antireg I alfa immünhistokimyasal boyanması için %10 ve üzeri pozitif kabul edildiğinde %53,3 pozitif saptanırken, %30 ve üzeri boyanma pozitif kabul edildiğinde bu oran %33,7 olarak saptandı. Antireg I alfa pozitifliği ile yaş, sigara kullanımı, CEA ve CA19-9 düzeyi arasında istatistiksel anlamlı sonuç izlenmedi. Antireg I alfa %10 ve üzeri pozitif saptanan hastalar %6 evre I, %19 evre II, %54 evre III, %21 evre IV; %7 T1, %8 T2, %65 T3, %20 T4; %30 N0, %50 N1, %20 N2; %76 M0, %24 M1; %6 G1, %83 G2, %11 G3 olarak saptandı. Antireg I alfa pozitif boyanma ile tümör boyutu (T), nodal tutulum (N) ve metastaz (M) ve derecelendirme (g), relaps arasında istatiksel olarak anlamlı bulgu saptanmadı. SONUÇ: Antireg I alfa ve kolorektal karsinom prognostik faktörler arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı. Genel ve hastalıksız sağkalım değerlendirmeleri açısından hasta takip süresi yeterli değildir. Kolorektal Karsinom, Reg I Alfa, Rejenerasyon Geni, Litostatin, Protein-X, Pankreatik Taş Proteini, Pankreatik İp Proteini, Onkogenez, Karsinogenez, Tümör Belirteçleri, Kanser İstatistikleri, Kanser Sürveyans

Detection of Reg I Alpha Protein Expression by Immunohistochemistry from The Colorectal Carcinoma Patient’s Colon or Rectum Biopsy Blocks AIM: We aimed to find out reg I alpha protein in colorectal carcinoma patient’s biopsy blocks by immunochemistry method and to discuss the relation of reg I alpha with colorectal cancer known prognostic factors and clinical outcomes. MATERIALS AND METHOD: Colorectal Cancer patient data has been recorded from T.R. Ministry of Health Marmara University Education and Research Hospital Oncology Policlinics archive. Patient biopsies were evaluated with H&E staining under light microscope. Slides taken from tumor blocks were stained with policlonal reg I alpha antibody to detect reg I alpha protein expression. RESULTS: Patients TNM staging at the time of diagnosis was 5,1% stage I, 24,5% stage II, 46,9% stage III, 24,5% stageIV. Over 24% of the patients had metastatic disease at the time of diagnosis. When 10% and over immunuhistochemical antireg I alpha staining accepted as positive 53,3% of cases have positive results hovewer if 30% and over staining accepted as positive only 33,7% of cases have positivity. There was no statistically significant relation between antireg I alpha positive tumors and age, smoking history, CEA and CA19-9 levels. Antireg I alpha positive over 10% staining TNM staging was 6% stage I, 19% stage II, 54% stage III, 21% stage IV; 7% T1, 8% T2, 65% T3, 20% T4; 30% N0, 50% N1, 20% N2; 76% M0, 24% M1; 6% G1, 83% G2, 11% G3. There was no statistically significant relation between antitireg I alpha positive staining and tumor size (T), regional lymph node (N), metastasis (M), grade (G) and relaps. CONCLUSION: We have found no statistically significant relation between colorectal cancer prognostic factors and positive staining of antireg I alpha. Our study lacks optimal median follow up time to measure the significance of overall and disease free survival times. Colorectal Carcinoma, Reg Ialpha, Regeneratin Gene Lithostatine, Protein-X, Pancreatic Stone Protein, Pancreatic Thread Protein, Oncogenesis, Carcinogenesis, Tumor Markers, Cancer Statistics, Cancer Surveillance
Keywords: Hastalıklar; İç Hastalıkları; Kanser