Biyo-esaslı polimer nanokompozit malzemelerin sentezi ve kaplama uygulamaları - Eren, Yasemin (My University, 2018)
Bu tez çalışmasında biyo-esaslı yeni üretan akrilat nanohibrid kaplama malzemeleri hazırlandı. Bu çalışma 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada biyo-esaslı bir bileşik olan itakonik asit ile 1,2-epoksi siklo hekzan bileşiğinden bir diol bileşiği (-OH sonlu doymamış ester) sentezlendi. Elde edilen diol bileşiği izoforondiizosiyanat (IPDI) ve 2-Hidroksietil metakrilat (HEMA) ile reaksiyona sokularak UV ışınları ile sertleşebilen yeni üretan akrilat oligomeri sentezlendi ve yapısı ATR-FTIR ile ve 1H-NMR ile aydınlatıldı. Elde edilen üretan akrilat reçinesine ağırlıkça %1, %3, %5 ve % 7 oranlarında POSS-Vinil (inorganik nanomateryal) ilave edilerek tiyol-en mekanizması üzerinden UV ışınları sertleştirildi. Hazırlanan nanokompozit kaplama malzemelerinin kimyasal dayanımları, termal, mekanik ve morfolojik özellikleri incelendi.

In this thesis study, new bio-based urethane acrylate nanohybrid coating materials were synthesized. This study consists of three stages. In the first step, the diol compound ( end of -OH unsaturated ester) was synthesized from a bio-based compound itaconic acid and 1,2-epoxy cyclohexane compound. Secondly, The resulting new urethane acrylate compound synthesized from diol compound was reacted with isophorone diisocyanate( IPDI) and 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and its structure examined by ATR-FTIR and 1H-NMR. Finally, POSS-vinyl (an inorganic nanomaterial) by weight rate in 1%, 3%, 5%, 7% was added to the obtained urethane acrylate resin and prepared resins were hardened with UV-rays on the thiol-en mechanism. Chemical strength, thermal, mechanic and morphological properties of prepared nanocomposite coating materials were analyzed.
Keywords: Chemistry, Organic; itaconic acid; itakonik asit; Kimya, Organik; Nanokompozit; poliüretan Nanocomposite; polyurethane; thiol-ene; tiyol-en; Ultraviolet Rays (UV-Rays); UV ışınları