İşlem hacmi verilerinin kararlı paretian dağılımlarla modellenmesi - Çekici, Elif (My University, 2003)
İŞLEM HACMİ VERİLERİNİN KARALI PARETIAN DAĞILIMLARLA MODELLENMESİ Hisse senetleri ile ilgili çalışmaların hisse senedi fiyatları üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Fakat hisse senedi fiyatları ile işlem hacmi arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Fiyatlardaki değişimler işlem hacimlerini direkt olarak etkilemektedir. Ekonomik göstergelerdeki değişimlerin ve spekülasyonların etkileri hisse senedi fiyatları incelendiğinde görülebildiği gibi işlem hacimleri incelendiğinde de görülebilmektedir. Bu çalışma ile işlem hacmi verilerinin normal dağılıma uygun olmadığı ve kararlı paretian dağılımlarla modellenebileceği gösterilmiştir. Böylece işlem hacimlerinin hisse senedi fiyatlarının kestiriminde kullanılabileceği ve risk ölçümü olarak stamdart sapma yerine kararlı dağılımın skala parametresinin kullanılmasının uygun olacağı tespit edilmiştir.

Many applications on stock markets seem to be focused on stock prices. But there is an important relationship between stock prices and trading volume. Change at prices directly effects trading volume. Effects of economic indicators and speculations on stock prices are also existent on trading volume. In this thesis, it is shown that trading volume distribution is not normal but it can be modeled by stable paretian distributions. So it is determined that trading volume can be used in order to estimate stock prices and scale parameter of stable distribution is convenient as risk measure instead of standard deviation.
Keywords: Ekonomi; emlak; Finansman ekonomisi; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası_İşlem Hacmi; mallar; Tahviller; Yatırım