Technology roadmapping of wlans using graphical modelling system - Güler, Seda (My University, 2002)
Kablosuz ağlar ve mobil uygulamalar, milyonlara varan kullanıcı sayısındaki artış ile son yıllarda büyük bir patlama gösterdi. Şu andaki gereksinimi karşılamak üzere Kablosuz Yerel Alan Ağları, sınırlı bir coğrafi alanda daha iyi kalite ve daha yüksek bant genişliği sağlamak için geliştirilmektedir. Yerel Alan Ağlarındaki geleneksel ekleme, çıkarma ve değiştirme işlemlerinin yükleme ve destek maliyetleri arttıkça Kablosuz Yerel Alan Ağları Kablolu Yerel Alan Ağlarına bir alternatif olarak görülebilir. Kablosuz Yerel Alan Ağları için bir teknoloji güzergahı oluşturmaktaki amaç bu ağların kullanımında başarılı olmakta gereken altyapıyı geliştirmek için zaman ve işgücü açısından etkili bir yöntem yaratmaktır. Bu amaca erişmek için teknoloji güzergahının rolü ise Kablosuz Yerel Alan Ağlarını kritik uygulamalarda başarılı kullanımı adına gereken teknik özelliklerin geliştirilmesi ve dökümante edilmesidir. Bunlara ek olarak teknik güzergah konusu üzerinde araştırma yapacak üniversite, sanayi ve hükümet projelerinde bir yol gösterici olacaktır. Bu çalışma sırasında kullanıcılarına teknolojik verileri elde etme, görüntüleme, değiştirme ve yönetme imkanı veren bir program olan Grafik Modelleme Sistemi kullanılmıştır. İncelemeler yapılırken uzman görüşlerine de gerektiğinde başvurulmuş ve teknolojiyi etkileyen teknik, ekonomik ve politik faktörler göz önünde bulundurulmuştur.

TECHNOLOGY ROADMAPPING OF WLANS USING GRAPHICAL MODELLING SYSTEM Wireless networks and mobile computing are experiencing an explosive growth, with millions of users in the past few years. With current demands, Wireless Local Area Networks (WLANs) are being developed to provide better quality and higher bandwidth to users in a limited geographical area. As the installation and maintenance costs of traditional additions, deletions, and changes experienced in the wired LAN infrastructure increase, WLANs can be viewed as an alternative. The motivation for developing the roadmap for WLANs is to stimulate the timely and effective development of the infrastructure required to be successful in using WLANs. The role of the roadmap in achieving this goal is to develop and document a view of the technical capabilities required to successfully use WLANs in critical applications. The roadmap should provide guidance to university, industry and government R&D working on the subject area. Graphical Modeling System (GMS), which is a program to assist its users to capture, visualize, manipulate, and manage information contained in technology is utilized in this study. While analysing the gathered information expert opinions are taken into consideration whenever necessary and also the factors affecting the technology technically, economically and politically are considered for a fair and objective view on the subject.
Keywords: İletişim (Telekomünikasyon); Kablosuz Ağlar; Telefonla iletişim