Belediyelerde çalışanların yönetime katılımı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği) - Yaman, Fatih Turan (My University, 2010)
BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN YÖNETİME KATILIMI (İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ) Bu tez çalışmasında yönetime katılım konusu belediyeler ekseninde araştırılmıştır. Yönetime katılım olgusu, sahip olunan kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması çerçevesinde insan unsuruna gereken değerin verilmesi düşüncesine dayandırılmıştır. Dolayısıyla, günümüz dünyasının koşullarından hareketle kavrama doğru anlamların yüklenmesine çalışılmıştır. Diğer yandan, yönetime katılımın uygulama biçimleri aralarında bir derecelendirme yapılarak ele alınmıştır. Bu ayrım çalışanları tatmin edecek demokratik ortamın oluşturulması başka bir ifadeyle, kurulan işbirliğinin ortak aklı ne ölçüde tesis ettiği dikkate alınarak yapılmıştır. Yönetime katılım, karar alma süreçlerinde çalışanlara söz hakkı tanınması, ilgili kişilere güçlü eşitlik anlayışı içinde görüşme olanağının verilmesi ve böylece ortak aklın egemen kılınması olarak belirlendikten sonra, katılımın başarıyla uygulanmasında etkili olduğu düşünülen faktörler sırasıyla açıklanmıştır. Bu amaçla kurumsal yapıya ilişkin hususlardan yönetsel uygulamalara ait çeşitli konulara ayrıntılı bir şekilde değinilmiştir. Yönetime katılım uygulamaları ve sağlayacağı faydalar özel sektörde olduğu kadar kamu kurumlarında da çağdaş yönetim ilkelerinin tanımlanması çabalarının merkezinde yer almaktadır. Çalışmada bu eğilimle birlikte, belediyeler için yönetime katılımın önemi özellikle, son yıllarda yerel yönetimlere devredilen yetkiler ve bunun nedenleri göz önüne alınarak anlatılmıştır. Ayrıca yönetime katılımda belediyelerde karşılaşılabilir olan bazı engeller tartışma konusu yapılmıştır. Tez çalışmasının araştırma kısmında ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneğinde yönetime katılım uygulamalarının bu konudaki beklentileri ne ölçüde karşıladığı ve ayrıca katılımcıların performansına etki edeceği düşünülen hem söz konusu katılımın hem de eğitim, iletişim gibi diğer yönetsel hususların yeterliliği incelenmiştir. Bu kapsamda ulaşılan sayısal sonuçlar tablolar vasıtasıyla açıklanmış ve yorumlanmıştır. alışanların Yönetime Katılımı, Belediyeler

PARTICIPATION OF EMPLOYEES IN THE MANAGEMENT OF MUNICIPALITIES (THE CASE OF ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY) In this thesis, the subject of employees’ participation in management is researched in the axis of municipalities. The fact of participation in management is based upon the idea of giving the necessary importance to the human factor within the framework of more effective and efficient usage of the owned sources.Therefore, regarding the conditions of today’s world, attribution of the right meanings to the concept is aimed. On the other side, the implementation types of participation in management are evaluated on the basis of a relative gradation. This distiction is made regarding the fact that creating the democratic environment to satisfy the workers, in other words to what extent the cooperation created builds up the common mind. After the determination of recognizing the workers in the decision making processes of the participation, giving the opportunity of negotiation to the related persons within a strong sense of equality and therefore making sovereign the common mind, the factors considered to be effective in the implementation of the participation are explained respectively. Tthis end, various subjects relating to the administrative applications of the institutional structure are mentioned in detail. The implementations of the participation in the management and its benefits are found at the focusing point of efforts for defining the principles of contemporary administrative mentality in the public enterprises as well as in the private sector. In this study with this trend, the importance of participation in management for the municipalities is explained by taking into consideration especially the devolution to the local governments in the recent years and the reasons for this. Furthermore, some possible obstacles to be faced about the participation in management at the municipalities are made the object of issue. As for the research section of the thesis study, in the case of Istanbul Metropolitan Municipality, to what extent the implementations of the participation in management meet the expectations on this issue and additionally the efficiency of both aforesaid participation and other administrative matters such as education and communication, which are considered to be effective in the performance of the employees’, are examined. The statistical results worked out in this context are explained and interpreted by means of tables. Key Words:Employees’ Participation in Management, Municipalities
Keywords: Belediyeler; Yerel Yönetimler; Yönetime Katılım