Sosyal medya kullanımının iş sözleşmesine etkisi - Çelik, Kübra Deniz (My University, 2019)
Sosyal medya, internet teknolojisinin temelleri üzerine yapılan eklemelerle oluşturulmuş, medya içeriklerinin kullanıcılar tarafından yaratılmasına ve değiştirilmesine imkan veren internet tabanlı bir uygulama olarak ifade edilmektedir. Sosyal medya günlük hayatımızın iletişim ve sosyalleşme araçlarından biri haline gelmiş olup kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.Çalışmamızda öncelikle sosyal medya kavramı, özellikleri, sosyal medya araçları ve sosyal medyanın gelişim süreçleri incelenmiş, akabinde sosyal medyanın ifade özgürlüğü ile ilişkisi değerlendirme konusu yapılmıştır. Sosyal medya kullanımının iş ilişkilerine de etki etmesi sebebiyle öncelikle iş ilişkisinin kurulması esnasında sosyal medya hesaplarının işverenlerce incelenmesi hususu değerlendirilmiştir. İş ilişkisinin devamı süresince sosyal medya kullanımı sanal kaytarma olarak nitelendirilebilecek davranışları ve işçinin temel borçlarının ihlalini de gündeme getirebilmektedir. Bu çerçevede sosyal medya kullanımının iş ilişkisinin devamına yansımaları, işçinin bilgisayar, internet ve sosyal medyayı özel amaçlı kullanımı ve işçinin ifşa hakkı (whistleblowing) bağlamında değerlendirilmiştir.Son olarak işçinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle iş sözleşmesinin feshinin gündeme geldiği haller Yargıtay kararları ışığında irdelenerek, paylaşımların hangi hallerde haklı hangi hallerde geçerli nedenle fesih sebebi sayıldığı incelenmeye çalışılmıştır.

Social media is defined as an internet based platform which is formed by some additions to fundamentals of internet technology and enables the media content to be created and changed by the users. Social media has become a communication and socializing tool in our daily lives and its usage is increasing day by day.In this study, as a beginning we have observed the concept and development process of the social media, its qualities and social media tools. Afterwards, the issue of connection between social media and freedom of expression has been evaluated. Due to the effect of usage of social media on employment relations, we evaluated the case of analysing the candidate employee’s social media accounts by the employers during settling an employment relation. Social media usage during employment relations may cause some behaviours that can be defined as cyberloafing and violation of employee’s basic debts. In this sense, we evaluated the reflections of social media on employment relations in the context of employee’s rights to use computer, internet and social media for special purposes and employee’s disclosure right (whistleblowing).Lastly, analysing the cases under Supreme Court Decisions in which employees’ contract has been terminated due to their social media posts, we tried to observe under which conditions these posts are regarded as valid reason or justified reason for termination of the labour contract.
Keywords: fesih; hiring; Hukuk; iş sözleşmesi; işe alım; labour contract; Law; Social media; social networks; sosyal ağlar; Sosyal medya; termination