Hadisler ışığında sosyal çözülme - Eriş, Hatice (My University, 2016)
HADİSLER IŞIĞINDA SOSYAL ÇÖZÜLME “Hadisler Işığında Sosyal Çözülme” adlı tezimizde, bireysel ve sosyal hayatımızda karşılaştığımız bazı değişme, bozulma, çözülme gösteren olumsuzlukların her iki alana dair tezahür, sebep ve boyutları ile bu oluşumlara karşı alınacak önlem ve tedbirlerin, Hz. Peygamber referanslı söylem ve hadislerde yer aldığı ölçüde yansıtılması, günümüz dünyasının karşılaştığı, karşılaşma ihtimali bulunan durum ve ortamlar için çözüm önerileri üzerinde durulmak suretiyle hadisler çerçevesinde bir yol takip edilmektedir. Girişte tez konusunun amacı, kavram ve kaynaklarına yer verilmektedir. Bu bağlamda sünnetullah ve çözülmenin anlamları, birbirleriyle bağlantıları üzerinde durulmakta, toplum ve onu ifade eden kavramların Kur’an-ı Kerim ve hadislerdeki karşılıklarına değinilmektedir. Birinci bölümde, konun en kapsamlı kısmı olarak bireysel veya ferdi alanda karşılaşılan çözülmelerin, sebep ve tezahürleri bağlamında yaşanılan ya da ihtimali olan boyutlarıyla yer verilmeye çalışılmaktadır. İkinci bölümde, sosyal çözülmelerin neden olduğu gelişmeler, bireysel ve toplumsal alanda görülen sonuçları, açtığı olumsuzluklar yer almaktadır. Üçüncü bölümde yaşanan bütün olumsuzluklar karşısında alınacak bir takım peygamberi ikaz ve çözümlerle ifade edilen sıkıntıların aşılabileceği hatta bu konuda alınan tedbirlerle tarihte bazı çıkmazlardan dönüldüğüne dair örnekler sunulmaktadır. Sonuç itibariyle bireysel alanda yaşanan bir bozulmanın toplumun bütününe sirayet etme kapasitesinin bulunduğu, sirayeti halinde daha büyük çıkmazlara yol açtığı görülmektedir. Bu sebeple öncelikle ferdi daha sonra toplumun bütününe şamil olmak üzere alınacak önlem ve problem anında müdahale pratiklerinin Hz. Peygamber’in bizzat kendisinde mevcut olduğu, biz ümmetine müdahale pratiklerinin Hz. Peygamber’in bizzat kendisinde mevcut olduğu, biz ümmetine müdahale pratiklerinin Hz. Peygamber’in bizzat kendisinde mevcut olduğu, biz ümmetine yol göstermekte ve bunda da dünyada eşi görülmeyecek bir örnekliğe ve başarıya sahip olduğu görülmektedir. Hadis, Sünnet, Toplum, Sünnetullah, Sosyal Çözülme Helak, Fitne, Herc, Fesad, Din, Ahlak, Aile, Eğitim, Yönetim.

In our thesis called “Social Disintegration in Hadiths” a way is followed in the frames of hadith by means of bringing out the suggestion of solution for the situation and context that today’s world meets or has possibility to meet to reflect precautions taken against this formation as negativeness which show some changes, deterioration, disintegration that we meet in our personal or social life with reasons and dimensions related to both fields in statements and hadiths by Prophet Muhammad. In introduction; the aim of the thesis, concepts and sources take part. In this context sunnatullah, the meanings of disintegration and relations of them are brought out, and society and the concepts expressing society in Quran and hadith are mentioned. In the first chapter, as the most comprehensive part of the subject, disintegration seen in the individual and social field is tried to be given in the context of reason and appearing with the experienced or probable dimensions. In the second chapter, developments caused by social disintegrations with its results seen in personal and social fields, and the negativeness that they cause take place. In the third chapter, it is presented that it is possible to overcome the troubles stated with some prophetic precautions and solutions against all negativeness, and some examples are given to show the return from some dilemmas in history by taking some precautions. As a result it is seen that a disruption experienced in personal life has the capacity to spread to all sides of the society, with this spread it will cause bigger dilemmas. With this reason the practices of instant intervention which is personal at first but then including all of the society existing in Prophet Muhammad (pbuh) himself in person guide us as his ummah and it has been seen that there is no other example and success like Him in the world. seen that there is no other example and success like Him in the world. Hadith, The Tradition, Sunnetullah, Social Disintegration/ Disorganization, Destruction, Sedition, Herc, Faction, Religion, Ethics, Family, Education, Administration
Keywords: Hadisler; İslam dini