Die auswirkungen der digitalisierung auf den berufsstand der internen revision : eine explorative untersuchung zu den wahrnehmungen der internen auditoren - Erişen, Onur (My University, 2023)
Bu tez, dijitalleşme olgusunun ve beraberinde getirdiği tüm yeniliklerin, iç denetim mesleğine olan etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamakta olup prospektif bir çalışma niteliği taşımaktadır. İç denetim mesleğinin tarihsel süreçte ciddi bir evrim geçirdiği aşikardır. İhtiyacın doğması ile iç denetim faaliyetlerinin oluşması ve dönem içerisinde iç denetimin, bağımsız denetimden ayrı bir fonksiyon olduğunun kabul edilmesi, akabinde meslek örgütünün ve standartların yayınlanması ile iç denetim mesleği, geçmişe nazaran bugün çok daha farklı bir konumdadır. Bu durum göstermektedir ki, dönem koşullarının değişmesi, ihtiyaçların değişimini tetiklemekte, bu durum da mesleklerin evrimleşmesine yol açmaktadır. Bu tezde de, iç denetim mesleğinin Endüstri 4.0’ın beraberinde getirdiği dijitalleşme olgusu karşısında ne gibi bir değişim yaşayacağına, iç denetçilerin değişen ve evrilen süreçlere ne denli hazır oldukları sorularına cevap aranmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşmenin kullanıldığı çalışmada, iç denetçilerle gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde MAXQDA 2022 yardımı ile uygun temalar belirlenmiş, temalara ilişkin kategoriler ve her bir kategoriye ilişkin kodlar oluşturulmuştur. Çalışmada, iç denetim mesleğinin gelecekte de varlığını sürdürmesinin beklendiği, buna karşın güvence fonksiyonunun yakın gelecekte önemini kaybetmesi ve mesleğin bir danışmanlık merkezine dönmesinin öngörüldüğü, iç denetçilerin yeni ve dijital konular hakkında farkındalık ve teorik anlamda bilgi sahibi olmalarına karşın pratik uygulamalara yeterince hazır olmadıkları ve bu anlamda hali hazırda verilen eğitimlerin pratik anlamda her zaman ihtiyacı karşılayamadığı görülmüştür. Bu çalışmanın anlam kazanabilmesi için iç denetçilerden alınan geri dönüşler neticesinde, açılan yeni araştırma konularında çalışmaların artırılması ve iç denetim süreçlerinde dijitalleşme hususlarına yönelik yeni çalışmalar gerçekleştirilmesi oldukça önemli görülmektedir.

Diese Arbeit ist eine prospektive Studie, die die Auswirkungen der Digitalisierung und die damit verbundenen Innovationen für den Berufsstand der Internen Revision untersucht. Es ist offensichtlich, dass dieser Berufsstand innerhalb dieses historischen Prozesses eine ernsthafte Entwicklung durchlaufen hat. Heute befindet sich die Interne Revision in einer ganz anderen Position als noch in der Vergangenheit. Dies zeigt, dass die Veränderung der zeitlichen Bedingungen eine Veränderung der Bedürfnisse auslöst, was wiederum zur Entwicklung von Berufen führt. Diese Studie beantwortet, welche Veränderungen die Interne Revision im Zuge der Industrie 4.0 erfahren wird und wie bereit sie für sich verändernde und entwickelnde Prozesse ist. In der Studie wurden mittels semistrukturierten Gesprächen, einer der qualitativen Forschungsmethoden, und dem Programm MAXQDA 22 passende Themen ermittelt, sowie themenbezogene Kategorien und Codes erstellt. Es wird erwartet, dass der Berufsstand der Internen Revision auch in Zukunft bestehen bleibt, jedoch wird die Assurance-Funktion an Bedeutung verlieren und der Berufsstand wird sich dahingehend entwickeln, eher beratenden Charakter zu haben. Es ist hier wichtig zu betonen, dass die Internen Auditoren sich der neuen digitalen Fragestellungen bewusst sind, diese aber noch nicht praxisreif genug sind, um diese zu beantworten. Es wurde auch beobachtet, dass die aktuellen Schulungen und Dokumentationen nicht immer den Anforderungen in der Praxis entsprechen. Daher ist es wichtig, die Studien zu neuen Forschungsthemen zu verstärken und basierend auf den Rückmeldungen der Internen Auditoren neue Untersuchungen zu Digitalisierungsfragen in Internen Revisionsprozessen durchzuführen.
Dijitalleşmenin iç denetim mesleğine olan etkileri : iç denetçilerin algı ve farkındalık düzeyi üzerine keşifsel bir çalışma
Keywords: Auditing, Internal; Denetim, İç; Digital transformation; Digitalisierung; Digitalization; Dijital dönüşüm; Dijitalleşme; Dijitalleştirme; İç denetim mesleği; Nitel araştırma berufsstand der Internen revision; Qualitative forschung; Turkey; Türkiye