E-Learning to develop human resources in SMES: textile industry - Dörtkaya, Selçuk (My University, 2005)
Tekstil endüstrisi Türkiye için en önemli endüstrilerin başında gelmektedir. 2005 yılında dünya tekstil kotalarının kalkmasıyla tekstil sektöründeki rekabet artmıştır. Rekabetin artmasıyla birlikte Türkiye'nin bu sektörde gelecekte konumlanması gereken yer konusunda çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalara göre Türk tekstil sektörünün ulaşılan sonuçlardan ikisi markalaşma ve çalışanların eğitim düzeylerinin yükseltilmesidir. E-öğrenme kavramı ve uygulamaları dünyada ve Türkiye'de yaygınlaşmaya başlamıştır. E-öğrenme dezavantajlarına rağmen çok sayıda kişinin, kısa sürelerde ve görsel-işitsel eğitim materyalleriyle eğitilmesini sağlaması açısından yararlıdır. Bu çalışmada öncelikle KOBİ'ler ve tekstil sektörü incelenmiş, ardından bu sektördeki insan kaynakları ve eğitim faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra e-öğrenme kavramı ve uygulamaları araştırılmıştır. Son olarak, tekstil işletmelerine yönelik hazırlanmış bir e-öğrenme uygulaması incelenmiştir. Textile industry is one the most important industries of Türkiye. Competency in textile industry has been increased since 2005, because of that textile quotas lift off around the world at that time. Studies and researches have been conducted about textile industries future in Türkiye. According to studies, two solutions for success of Turkish textile industry are branding and improving traning level of employees. E-learning concept and applications are spreading around the world and Türkiye. Although it has disadvantages, e-learning has benefits in terms of training large amount of employees, in short time periods and provides audio-visual training materials. In that study, first of all SMEs and textile industry is studied, then human resources and training in that industry is researched. After findings about textile industry, e-learning conpect and applications are explained. As a result, an e-learning application for textile industry is examined.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi