Kürek sporunda takım senkronizasyonunun zaman serisi ölçütleri ile incelenmesi - Aksoy, İrem Naz (My University, 2023)
1. ÖZETKürek sporunda takım senkronizasyonunun zaman serisi ölçütleri ile incelenmesi Öğrenci Adı: İrem Naz AKSOY Danışman: Doç. Dr. Adil Deniz DURU Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Araştırmanın amacı kürek sporunda sporcular arası senkronizasyonun görüntülenerek, Kinect kamerası yardımıyla senkronizasyon verisinden ekip olan kürekçiler arası uyum ve senkronizasyon öngörüleri gerçekleştirebilecek bir altyapının kurgulanmasıdır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya iki çifte tekne kategorisinde yarışan iki erkek milli kürekçi ve ulusal seviyede iki kadın kürekçi (yaş:17 yıl) katılmıştır. Bu araştırmada, kürekçiler arasındaki senkronizasyon verisi kürek ergometresi (Concept 2), Kinect kamerası (Microsoft V2) yardımıyla anatomik birleşme noktalarının sanal sensörler yardımıyla konumlandırılmasıyla görüntüleme ve veri alımı gerçekleştirilmiştir. Veriler MatLab Programlama dili ve Dalgacık Koherans Dönüşümü kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler sonucu ekiplerin 1000m testinde 32 ve 74 arası period da anatomik birleşme noktaları arası zaman içinde sabit bulunan yüksek koherans paternlerinin indeks değerlerinin ortalaması alınmış ve analiz edilmiştir. Bulgular: Ortalaması alınan 7 anatomik birleşme noktasının ortalaması alınmıştır ve ekip içinde ki senkronizasyonu sayısal olarak gösteren bir senkronizasyon kat sayısı oluşturulmuştur. Kadın İki Çifte ekibinin senkronizasyon kat sayısı 0.5’ten büyüktür 0,8535’tir, ekibin birbirleri ile olan senkronizasyonları yüksek bulunmuştur (p>0,05). Erkek İki Çifte ekibinin senkronizasyon kat sayısı 0,5’ten büyüktür 0,7775’tir, ekibin birbirleri ile olan ekip içi senkronizasyonları yüksektir fakat Kadın İki Çifte Ekibine göre daha düşüktür (p>0,05). Sonuç: Kürekçiler arası uyum ve senkronizasyon öngörülerini sayısal güvenilirlikle ölçmek için kurgulanan bu alt yapı ekip performansının iyileştirilmesi ve ekip senkronizasyonunu iyileştirme amacıyla kullanılabilir. rekçi, sanal sensör, kinect kamera, ekip, senkronizasyon.

2. SUMMARY Investigation of Team Synchronization in Rowing with Time Series Criteria Student Name: İrem Naz AKSOY Name of Supervisor: Assoc. Dr. Adil Deniz DURU Department: Physical Education and Sports Objective: The main purpose of this research is to monitor the synchronization between the rowers, and to construct an infrastructure that can make predictions of harmony and synchronization between the crews from the data with the help of the Kinect camera. Materials and methods: Two national male, 2 female rowers (age: 17 years) who raced in double scull (2x) boat classes were included in the research. Data acquisition was performed as a result of synchronization between athletes by using rowing ergometer (Concept2) and Microsoft Kinect camera (V2), by marking the relevant anatomical joint areas with the help of virtual sensors. These data were analyzed using MatLab programming language and Wavelet Covariance Transformation. We obtained, the index average of the high covariance patterns, which were constant in time in the period between 32 and 74 in the 1000m test of the crews, was measured specifically at the anatomical junction point and the average analyzed. Results A synchronization coefficient showing crew synchronization was created by average of 7 anatomical body junction points. Synchronization coefficient of the Women's Double Scull crew is higher than 0.5 (0.8535). Synchronization of the crew with each other was found high (p>0.05). The synchronization coefficient of the Male Double scull crew is higher than 0.5. (0.7775). Crew synchronization with each other was high,but it was found lower compared to Women's Double scull (p>0.05). Conclusion: This infrastructure, which is designed to measure the harmony and synchronization predictions between rowers with numerical reliability, can be used to improve team performance and improve team synchronization. Key words: rower, virtual sensor, kinect camera, crew, synchronization.
Investigation of team synchronization in rowing with time series criteria
Keywords: Aquatic sports; crew; ekip; kinect camera; kinect kamera; kürekçi; sanal sensör; senkronizasyonu rower; Su sporları; synchronization; virtual sensor