Koroner kalp hastalığında lipid profilinin incelenmesi ve trombolitik tedavi maliyet ve etkinlik belirteçlerinin değerlendirilmesi - Rabuş Apikoğlu, Şule (My University, 2001)
Çalışmamız iki farklı amaca yönelik olarak tasarlanmıştır. Birincisi, kan lipid profillerinin koroner kalp hastalığı (KKH) ile ilişkisinin ortaya konmasıdır. İkincisi ise, KKH'nin en önemli klinik tablosu olan akut miyokard infarktüsünde (MI) trombolitik tedavinin maliyet ve etkinliğinin saptanmasıdır. Birinci amacımıza yönelik olarak, çalışmamızda koroner anjiyografi sonucunda koroner kalp hastalıklı (n=145) ve koroner bakımından sağlıklı (n=61) oldukları gösterilen hastalardaki KKH risk faktörleri incelenmiştir. Bu faktörlere tek değişkenli lojistik regresyon analizi uygulandığında, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterolü (HDL-K), total kolesterol/ HDL-K, apolipoprotein B/ apolipoprotein A-I (apo B/ apo A-I) ve apolipoprotein B parametreleri, KKH'nin birer öngördürücüsü olarak bulunmuşlardır. Tüm KKH risk faktörlerinin bir arada bulunduğu bir modele basamaklı, çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulandığında; sigara kullanımı, hipertansiyon, KKH aile öyküsü, vücut kitle indisi, yaş (40-59) ve yaş (?60), total kolesterol, HDL-K, total kolesterol/ HDL-K oranı, KKH'nin öngördürücüleri olarak bulunmuşlardır. Farklı dislipidemi tipleri tarafından öngörülebildiği ortaya konmuş olan KKH nedenli ölümlerin başında akut miyokard infarktüsü (MI) gelmektedir. Günümüzde akut MI'da standart tedavi olarak kabul edilen trombolitik tedavi, maliyetinin yüksekliği nedeniyle ülkemizde, yabancı ülkelere kıyasla daha az reçetelenmektedir. Bu çalışmamızda ikinci amacımıza yönelik olarak, akut MI tanısıyla streptokinaz (SKZ) tedavisi alan 28 hasta ve doku plazminojen aktivatörü (t-PA) tedavisi alan diğer bir 28 hastaya ait hasta dosyaları ve fatura bilgileri, retrospektif maliyet-etkinlik analizi ile incelenmiş ve şu sonuçlara ulaşılmıştır: 'Trombolitik tedavi kapsamlı maliyeti', SKZ için 2506,39 $ ve t-PA için 5732,70 $ olarak bulunmuştur. SKZ ile karşılaştırıldığında, t-PA'nın 100 kişide fazladan 2,37 yaşam kurtardığı not edilmiştir.

A Determination of Coronary Heart Disease Lipid Profiles and an Evaluation of the Costs and Indicators of Effectiveness for Thrombolytic Therapy This work was designed to fulfill two major objectives. One, is to clarify the relationship between coronary heart disease (CHD) and blood lipid profiles, while the second is to determine the cost-effectiveness of thrombolytic therapy for the treatment of acute myocardial infarction (MI) - the most important clinical manifestation of CHD. To fulfill our first objective, we evaluated the CHD risk factors for patients with (n=145) and without (n=61) angiographically determined CHD. When a univariate logistic analysis was performed, statistically significant differences between the two groups was found for triglycerides, HDL-cholesterol (HDL-C), the total cholesterol/ HDL-C ratio, apo B and the apo B/ apo AI ratio. When a multiple logistic analysis was performed with a stepwise procedure, smoking, hypertension, family history of CHD, body mass index, age (40 - 59), age (?60), total cholesterol, HDL-C and the total cholesterol/ HDL-C ratio were found to be independent predictors of CHD. Acute MI, which can be predicted by various dyslipidemia types is the major cause of CHD-related deaths. Today, thrombolytic therapy is considered as the standard therapy for acute MI; however, as these agents are so expensive, the prescribing habit for these drugs in Turkey is quite different from Europe and USA. To fulfill our second objective, we randomly chose 28 streptokinase (SKZ) treated and 28 tissue-plasminogene activator (t-PA) treated patients, who were all diagnosed with acute MI. The patient files and the billing documents were evaluated in a retrospective manner. After submitting these data to cost-effectiveness analysis, the following outcomes were reached: the overall cost of the thrombolytic therapy was 2506,39 $ for SKZ and 5732,70 $ for t-PA. When compared with SKZ, t-PA was found to save 2,37 more lives in 100 patients treated.
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji; Hastalıklar; Kalp damar sistemi hastalıkları; Kalp hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri