Identifying market entry modes and critical success factors as related to the internationalization process and operations of Turkish specialty apparel retailing firms in the cis countries – four case studies - Mamadaliev, Ruslan (My University, 2013)
Birçok çalışma, Türkiye menşeli şirketlerinin ülke sınır aşırı ekonomik yayılımlarına odaklanmıştır. Fakat Türk hazırgiyim perakendeci işletmelerinin yükselen ve gelişen pazarlara girişine ve oradaki başarılarını nelerin belirleyebileceğine yönelik ilgi yetersiz olmuştur. Bu çalışmanın temeli iki gerekçeye dayanmaktadır. Birincisi, yükselen bir pazar olan Türkiye’nin hazırgiyim perakendecilerine ait uluslararasılaşma süreçlerinin son aşamaları hakkında fikir vererek uluslararası perakendecilik yazına katkıda bulunmaya çalışmak. İkincisi, yükselen bir ekonomi ülkesi olan Türkiye'nin gıda dışı perakendeci işletmelerine başarıya giden yolları göstermeyi amaç edinerek birkaç kritik başarı etkenlerinin bulunmasına çaba sarfetmek. Bu keşifsel çalışmada derinlemesine görüşme yöntemi uygulanmıştır ve Türk hazırgiyim perakendeci işletmelerinin uluslararasılaşma çabalarını anlamaya ve bu konudaki bazı kritik yönleri de ortaya koymaya yarayacak sorular sorularak niteliksel bir araştırma yürütülmüştür. Bu bağlamda yürütülen görüşmeler ile vaka çalışmaları geliştirilmiştir. Birincil verilerin toplanması 2012 yazında İstanbul’da yapılmıştır. İstanbul’da yerleşik ve BDT (Birleşik Devletler Topluluğu) ülkelerinde çalışmakta olan dört hazırgiyim ve aksesuar perakendeci işletmenin uluslararasılaşma faaliyetlerine ışık tutulmaya çalışılmıştır. Sonuçlara gore, BDT ülkelerine bu firmalar çok çeşitli pazara giriş yöntemleri kullanarak ulaşmaktadırlar. Bu yöntemler arasında bayrak marka mağazaları, bayilik sistemleri, dükkan içi dükkan mağazacılığı ve Internet yolu ile müşteriye ulaşma önde gelmektedir. Görüşülen perakendeci işletmelerden ikisi organik büyüme yoluna gitmektedir. Ayrıca, görüşülen dört firma için de altı başarı faktörü belirlenmiştir. Bu tezde yer alan bilgiler ışığında, BDT ülkelerinde çalışmayı amaçlayan Türk hazırgiyim üreticisi ve perakendecisi firmalar bu pazarlarda geçerli çeşitli pazara giriş yöntemleri ve perakendecilik sektöründe kendileri için önemli başarı faktörleri hakkında bilgi sahibi olabilirler. Name and Surname : Ruslan Mamadaliev Faculty : Business Administration Programme : Production Management and Marketing Thesis Adviser : Prof. Dr. F. Zeynep Bilgin Degree Awarded and Date : Master’s – January 17, 2013 nternationalization of Turkish specialty apparel retailers, market entry modes, critical factors for emerging market nonfood retailers’ success

Numerous studies have focused on expansion of business activities of Turkey-based firms across national borders. However, scant attention has been paid to Turkish specialty apparel retailers’ foray into emerging and developing markets as well as to what could determine their success there. First, an attempt is made to contribute to the international retailing literature by providing insight into the last stage of internationalization process of retailers from an emerging market, Turkey. Second, an effort is put forth to detect some critical factors with the aim of presenting avenues to success for the emerging market nonfood specialty retailing firms. This exploratory study utilizes a qualitative in-depth interview technique in order to understand, determine, and detect some critical aspects of the internationalization process of Turkish specialty apparel retailers. Based on the data, case studies were developed. The primary data for this study was collected in the summer of 2012 in Istanbul. Four Istanbul-based clothing and accessories retailers operating in the Commonwealth of Independent States. The results indicate that the CIS countries are penetrated by means of several entry modes such as flagship stores, franchising, in-store concessions, and the Internet. Two retailers are exploiting organic growth. Besides, for all four firms contacted six success factors are detected. Turkish apparel producers and retailers interested to operate in CIS countries can make use of this study to gain an insight into the different market entry modes and to some extent get abreast of the key factors critical to success within the retailing sector.
Keywords: Hazır Giyim; Parekendecilik; Üretim Yönetimi