Alüminyum enjeksiyon kalıplama sektöründe üretim yürütme sisteminin uygulanması - Parlak, Ruşen Ozan (My University, 2022)
ALÜMİNYUM ENJEKSİYON KALIPLAMA SEKTÖRÜNDE ÜRETİM YÜRÜTME SİSTEMİNİN UYGULANMASI Son on yılda meydana gelen teknolojik gelişmeler, çalışma hayatındaki hemen her şeyi değiştirmiştir. Yerel işletmeler bilginin sürekli ve sınırsız paylaşımı ve aktarımı ile beraber global işletme halini almışlardır. Küresel pazarda rekabet edebilmek için, kuruluşlar üretimlerinin diğer ticari faaliyetleriyle senkronize olmasını sağlamak zorundadır. Bunu başarmak için şirketler, üretim yürütme sistemleri (ÜYS) olarak bilinen çeşitli çözümler üretmektedir. Bu sistemler, kontrol ve iş sistemleri arasında bir köprü sağlar ve birçok iş işlevinde çeşitli insanlar tarafından kullanılır. Tipik kullanıcılar üretim ve bakım personelinden mühendislere, finansmana ve yönetime kadar uzanır. İmalat endüstrisindeki sektörlerin kendi ÜYS tanımları vardır ve bunlar işlevsel gereksinimlerine ve bu sektördeki satıcıların tekliflerine dayanmaktadır. Bu nedenle, insanlar MES anlayışları ve tanımlarında farklılık göstermiştir. Üretim yürütme sistemleri literatürünü incelerken, işlevselliklerin ve tanımların var olduğu, ancak standart bir yaklaşım ve uygulama metodolojisinin eksik olduğu fark edilmiştir. Böylece, bir literatür çalışmasına ve MES ortamındaki deneyimlere dayanan bir çerçeve geliştirilmiştir. Bir tezgâhın bekleme zamanı, arıza sayısı ve zamanı, kalite kriterini sağlamış ürün miktarı, toplam ürün miktarı, fire miktarı, boşta geçen zamanı ve personeller arası farkları MES sistemiyle raporlanacaktır. Bu tez çalışmasında MES yazılımlarının alüminyum enjeksiyon kalıp üretim sektöründe üretim verimliliğine katkıları araştırılacaktır. retim verimliliği, alüminyum enjeksiyon döküm, MES yazılımları, optimizasyon.

IMPLEMENTING MANUFACTURING EXECUTION SYSTEM IN ALUMINIUM INJECTION MOLDING SECTOR Technological developments in the last decade have changed almost everything in working life. Local businesses have become global businesses with continuous and unlimited sharing and transfer of information. In order to compete in the global market, organizations must ensure that their production is synchronized with their other business activities. To achieve this, companies produce a variety of solutions known as manufacturing execution systems (MES). These systems provide a bridge between control and business systems and are used by various people in many business functions. Typical users range from manufacturing and maintenance staff to engineers, finance and management. Sectors in the manufacturing industry have their own definitions of MES, and they are based on their functional requirements and the offerings of vendors in that sector. Therefore, people differed in their understanding and definition of MES. When reviewing the manufacturing execution systems literature, it was noticed that functionalities and definitions exist, but a standardized approach and implementation methodology is missing. Thus, a framework based on a study of literature and experiences in the MES environment has been developed. The waiting time of a machine, the number and time of failures, the amount of product that has provided the quality criterion, the total amount of product, the amount of waste, the idle time and the differences between the employees will be reported with the MES system. In this thesis, the contribution of MES software to manufacturing efficiency in aluminum injection molding sector will be investigated Manufacturing efficiency, aluminium injection molding, MES softwares, optimization.
Keywords: Makine mühendisliği; Mechanical engineering