Taşköprülü Zade Ahmet Efendi’ nin eğitim anlayışı - İbrahimoğlu Yaman, Büşra (My University, 2001)
Bu tez çalışmasının giriş bölümünde Taşköprülüzade Ahmet Efendi'nin hayatı ve eserleri yazılmıştır. Dönemi ve hayatının anlaşılması, eğitim anlayışının ortaya konması için gereklidir. Birinci bölümde, eğitimde ferdi farklar, insanların sınıflandırılması, eğitimde rehbere olan ihtiyaç, motivasyon ve önemi, ölçme değerlendirme ve eğitimin amacı Taşköprülüzade'nin fikirleri ışığı altında incelenmiştir. İkinci bölümde; öğretmen- öğrenci ilişkileri ve eğitimde kullanılan metodlar gösterilmiştir. Taşköprülüzade'nin eserinde sözünü ettiği başlıca metodlar şunlardır; ezberleme, soru-cevap, münazara - mutaraha, istidlal ve müşahade, tedricilik. Tezin son bölümünde ise toplumsal hayat ve eğitim işlenmiştir. Bu bölümde, arkadaşlık, yaşam biçimi olarak ahlak, ev idaresi, siyaset ve Osmanlı İmparatorluğunda önemli bir kurum olan ihtisab müessesesi açıklanmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde Taşköprülüzade Ahmet Efendi'nin Mevzuat isimli eseriyle Türk bilim tarihine yapmış olduğu hizmet kısaca değerlendirilmeye çalışılmıştır.

İn the introduction part of this thesis study, life and work of Taşköprülüzade Ahmet Efendi was written. To understand his era and life is necessary for the explanation of his ideas about education. İn section 1, under the light of Taşköprülüzade's ideas, individual differences on education, classification of people, need for leader in education, motivation and its importance, assestment and apprasial, the goal of the education were examined. İn section 2, relations between teacher and student and methods which were used in education were indicated. The main methods that Taşköprülüzade mentioned in his studies are memorization, question - answer, mutaraha, proof and observation and gradual improvement. At the last part of the thesis, social life and education were expressed. In this section, friendship, moral as a life style, house management, policy and İhtisab İnstitution which is one of the important institution in the Ottoman Empire were explained. In conclusion of our study, the contribution of Hocazade to the Turkish scientific history by his work named Mevzuat was shortly tried to be appraised.
Keywords: DİN EĞİTİMİ; EĞİTİM-DİNİ EĞİTİM