Hedonik konut fiyatlarının mekansal kantil regresyon modeli ile analizi - Bekar, Engin (My University, 2013)
Hedonik Konut Fiyatlandırma, Mekansal Analiz, Kantil Regresyon Modeli, Mekansal Kantil Regresyon Modeli ÖZET HEDONİK KONUT FİYATLARININ MEKANSAL KANTİL REGRESYON MODELİ İLE ANALİZİ Çalışmada, İstanbul'daki konut fiyatları hedonik yaklaşıma uygun olarak analiz edilmiştir. Birinci bölümde hedonik fiyatlandırma teorisi üzerinde durulmuştur ve literatürdeki hedonik konut fiyatlandırma çalışmaları incelenmiştir. İkinci bölümde, öncelikle mekansal ekonometri kavramına giriş yapılmış ve mekansal analizde kullanılan ağırlık matrislerine ve bunlara dayalı oluşturulan test istatistiklerine değinilmiş, mekansal regresyon modelleri ve tahmin yöntemleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra kantil regresyon modeline geçilmiş, teorik altyapısı ve yararlan üzerinde durulmuştur. İkinci bölümün sonunda ise, iki modelin birleştirilmesinden oluşan mekansal kantil regresyon modeli incelenmiş, literatürdeki çalışmalar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm, uygulama bölümü olup sırasıyla; hedonik regresyon modelinin EKK tahmini, uygun mekansal model tahminleri ve nihayetinde mekansal kantil regresyon modeli tahmini yapılmıştır. Kurulan tüm modeller içerisinde, İstanbul konut piyasasının heterojen yapısına en uygun modelin 'mekansal kantil regresyon modeli' olduğu tespit edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Hedonic House Pricing, Spatial Analysis, Quantile Regression Model, Spatial Quantile Regression Model

THE ANALYSIS OF HEDONIC HOUSING PRICES USING THE SPATIAL QUANTILE REGRESSION MODEL This study examines, based on the hedonic approach, the factors that affect the house prices in Istanbul. In the first part, the theory of hedonic pricing is treated and the housing hedonic pricing studies in the literature are examined. In the second part, at first hand, is introduced to the concept of spatial econometrics, hi this section, is explained the spatial weight matrices used in the spatial analysis and the test statistics based on these matrices and finally, is focused on the spatial regression models and their estimation methods. Then the quantile regression model was launched and was focused on his theoretical aspects and benefits. At the end of the second part, the spatial quantile regression model combining the spatial regression and the quantile regression model and the studies in the literature are discussed. The third chapter is the part of application and consists respectively of the hedonic regression model OLS estimation, the appropriate spatial model estimations and finally the spatial quantile regression model estimation. In all models estimated in this study, the spatial quantile regression model has been found appropriate in case of the heterogeneity of housing market as it is in our study.
Keywords: Ekonometrik Modeller; Fiyatlandırma; Fiyatlar; Karar Verme; Konut; Matematik Modeller