Farklı solüsyonların tek renkli üniversal kompozit materyallerin renk stabilitesi üzerine etkilerinin incelenmesi - Acar, Ezgi (My University, 2025)
Farklı solüsyonların tek renkli üniversal kompozit materyallerin renk stabilitesi üzerine etkilerinin incelenmesi Amaç: Bu çalışmada farklı solüsyonların tek renkli üniversal rezin kompozitlerin renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü, mikrosertlik, sıvı emilimi ve çözünürlük özellikleri üzerindeki etkisi in vitro olarak değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada farklı üreticilere ait sekiz rezin kompozit kullanılarak (Admira Fusion X-tra, Voco; Charisma Diamond One, Kulzer; Charisma Topaz One, Kulzer; Essentia Universal, GC; Omnichroma, Tokuyama; Optishade, Kerr; Vittra APS Unique, FGM; Zenchroma, President Dental), renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik ölçümleri için 10x2 mm; sıvı emilimi ve çözünürlük testleri için 15x1 mm disk şeklinde toplam 1296 adet örnek oluşturuldu. Başlangıç ölçümleri tamamlandıktan sonra örnekler, kahve, kırmızı şarap, kola, multivitamin, yeşil çay ve kontrol grubu olarak distile suda 7 gün boyunca bekletildi. Spektrofotometre, mekanik profilometre ve Vickers mikrosertlik cihazı kullanılarak içeceklerde bekledikten sonra ölçümler tekrarlandı. Sıvı emilimi ve çözünürlük deneyleri ISO 4049:2019 standardına uygun şekilde gerçekleştirildi. Bulgular: Farklı solüsyonlarda bekletilen tek renkli üniversal rezin kompozitlerin renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü, mikrosertlik, sıvı emilimi ve çözünürlük değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, farklı içeceklerin üniversal rezin kompozitlerin estetik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktadır. Özellikle kahve ve kırmızı şarap gibi içeceklerin renk stabilitesi üzerinde olumsuz etkisi olduğu gösterildi. Ancak, test edilen tüm materyallerin sıvı emilimi , çözünürlük, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik değerleri açısından klinik olarak kabul edilen standartlara uygun olduğu saptandı.

Effects of different solutions on the color stability of single-shade universal composite materials Objective: This study evaluated the effects of different solutions on the color stability, surface soughness, microhardness, water sorption, and solubility properties of signle shade universal resin composites in vitro. Materials and Methods: Eight different composites from various manufacturers were used (Admira Fusion X-tra, Voco; Charisma Diamond One, Kulzer; Charisma Topaz One, Kulzer; Essentia Universal, GC; Omnichroma, Tokuyama; Optishade, Kerr; Vittra APS Unique, FGM; Zenchroma, President Dental). A total of 1296 samples were prepared in the form of discs with dimensions of 10x2 mm for color change, surface roughness, and microhardness measurements, and 15x1 mm for water sorption and solubility tests. After initial measurements, the samples were immersed in coffee, red wine, cola, multivitamin, green tea, and distilled water (control group) for 7 days. Measurements were repeated after immersion using a spectrophotometer, mechanical profilometer and Vickers microhardness tester. Water sorption and solubility test were conducted in accordance with ISO 4049:2019 standards. Results: Statistically significant differences were observed among the signle shade universal composite resins in the terms of color change, surface roughness, microhardness, water sorption, and solubility values across different solutions (p<0.05). Conclusion: This study highlights the comparative effects of various beverages on the esthetic and mechanical properties of single shade universal resin composites. Beverages such as coffee and red wine were found to have a negative impact on color stability. However, all tested materials were found to comply with clinical standards for water sorption, solubility, color stability, surface roughness, and microhardness.
Effects of different solutions on the color stability of single-shade universal composite materials
Keywords: color stability; çözünürlük Composite resin; Dental restoration, Permanent; Diş restorasyonu, Daimi; Prosthodontics; Protetik diş tedavisi; renk stabilitesi; Rezin kompozit; sıvı emilimi; solubility; surface roughness; water sorption; yüzey pürüzlülüğü