Popüler bir kültür örneği olarak futbol - Gashi, Jetemir (My University, 2015)
Kültür, toplulukların bireysel ve toplu yaşamlarını açıklamada, düzenlemede ve örgütlemede kullandıkları inançlar ve adetlerin bütünü olarak tanımlanır. Kültür kavramı, zaman içerisindeki değişimlere paralel olarak, önce kitle kültürüne daha sonra da popüler kültüre zemin hazırlamıştır. Popüler kültür en net ve geçerli tanımıyla, halk tarafından benimsenen ve en çok sevilen anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, birçok popüler kültür öğesi karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; müzik, spor, moda vb. alanları kapsamaktadır. Tabi ki popüler kültür kavramının ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri medyadır. Medya dediğimiz unsur, kitle iletişim araçları olan televizyon, radyo, internet vb. araçlardır. Bu araçlar en kısa sürede kitleleri yayılabilme özelliğine sahiptir. Bu bağlamda ortaya çıkan popüler kültür kavramı, gerek toplumla ilişkisi gerekse de kendi başına yarattığı etki gücüyle birçok farklı yaklaşımı ve çalışmayı da beraberinde getirmiştir. Popüler kültürle birlikte dönüşüm ve değişim içerisine giren bir başka kavram da oyun kavramıdır. Oyun, tarihçilerin yaptığı araştırmalara göre; kültür kadar eski olduğu bilinen bir olgudur. En genel tanımıyla oyun; eğlenceyi, ciddiyetten uzaklaşmayı, keyifli vakit geçirmeyi aklımıza getiren sosyal hayatın önemli unsurlarından biri olarak tanımlanmaktadır. Oyuna bireyi iten, tanınma isteği, rahatlama ihtiyacı, yeni bir faaliyeti deneme arzusu ve sosyalleşme isteği gibi nedenlerdir. Oyun kavramı, gerek özellikleri gerek yaratıcılık gerektiren unsurları itibariyle zamanla spor ve müsabakaya dönüşmüş ve farklı şekillere bürünmüştür. Futbol da, bu oyunların en önemli ve en ilgi çekici olanıdır. Futbol, her şeyden evvel bir oyun olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalara göre, günümüz modern futbolundan önce top oyunların söz etmek gerekmektedir. Bu oyunlar, eski Çin, Maya, Aztek gibi çok eski uygarlıklara kadar dayanmaktadır ancak günümüzdeki anlamıyla futbol, 19. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Sanayi Devrimi'nin de etkisiyle etki alanını genişletmiş, dünyaya yayılmış ve popülerleşmiştir. Yakın tarihimizle birlikte milyonları peşinden sürükleyen futbol, artık spor ve oyun kavramlarının önüne geçerek endüstri haline gelmiş ve dünyanın her yerinde tartışmasız yaygın bir hal almıştır. Popüler Kültür, Oyun, Futbol, Spor, Endüstri..

Culture, in the description of the individual and collective life of the community , the faith they use in editing and organizing and is defined as a set of criteria. The concept of culture , in parallel with the change in time , before then prepared the ground for mass culture than turned to the populer culture. Popular culture with the most clear and valid definition : It means adopted and the most beloved by the public. In this context, we come across many popular culture items like; music, sport, fashion etc. Of course, one of the most important reason for populer culture is media. Elements that we call media is , the mass media, television radio, internet etc. These tools have the ability to spread as soon as to the masses. The concept of popular culture emerged in this context, the relationship with the community as well as it is needed to bring many different approaches and work with the effect that the power of its own. Popular culture together within the concept of transformation and change within another game concept. Game , according to the research of historians ; it is a phenomenon known as old as culture. In its most general definition game means ; entertainment , a departure from the seriousness, defined as one of the important aspects of social life that brings to our mind to spend a pleasant time. It pushes the individual game demands recognition , to need to relax , as the causes desire to try new activities and socializing request. The concept of the game , as necessary features required elements that require creativity and had become a sports competition schedule and dressed in different ways. Football is the most important and most interesting of these games. Football, before everything has emerged as a game. According to the research , it is necessary today to talk about the ball game before the modern football. These games, dates back to, the ancient civilizations such as the ancient Chinese, Mayan and Aztecs, but football is literally today , it emerged in the 19th century in England. Industrial Revolution also expanded its domain under the influence , spread throughout the world and popularized. After dragging our recent history with millions of football; which has now become the industry, surpassing the concepts of sport and play and become widespread all over the world. Key Words: Culture, Popular Culture, Game, Football, Sport, Industry.
Keywords: Endüstri; Futbol; Kültür; Popüler kültür