II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE SİMAV KAZASINDA EĞİTİM - (:unkn) unknown (My University, 2016)
19. yüzyılda Osmanlı Devletinde meydana gelen gelişmeler, devletin bazı tedbirler almasına neden olmuştur. Bu tedbirlerin başında eğitim gelmektedir. Özellikle II. Abdülhamid döneminde eğitim alanında yaşanan gelişmeler, kendinden sonraki dönemi de etkilemiştir. Bu dönemde İstanbul ve merkez vilayetler dışında taşrada da eğitim kendisini hissettirmiştir. Hüdavendigar vilayeti, Kütahya sancağına bağlı Simav kazası da bu yerlerden biridir.Bu çalışmada II. Abdülhamid döneminde Simav kazasında eğitim ele alınmıştır. Arşiv belgeleri ve salnameler çalışmanın başlıca kaynaklarını oluşturmuştur. Bu dönemde Simav kazasında çok sayıda medrese ve mektebin olduğu göze çarpmaktadır. Merkezde yaşanan gelişmeler, etkisini taşrada da hissettirmiştir. Çalışmada Simav rüşdiyesi, Simav Rumlarının eğitim çabası ve maarif komisyonu da incelenmiştir. Simav kazasında medreseler ve mektepler modernleşme sürecinde eğitimin ayaklarını oluşturmuştur. Simav, II. Abdülhamid döneminde taşradaki tipik eğitim durumunu da göstermektedir

The events occured in Ottoman Empire in 19th century caused the state to take precautions. The education was the most important one. Especially, the events experienced in the field of education in 2nd Abdulhamid era influenced the following era as well. In this era, the education also made itself evident in the country other than İstanbul and central provinces. Hüdavendigar province and Simav district connected to Kütahya district were one of these places.In this study, education in Simav district in the era of 2nd Abdülhamid was discussed. Archive documents and annuals were the main sources of the study. It attracted the attention that there were a great number of madrasahs and schools in Simav district in this era attracted the attention. The events experienced in the center made also its effect evident in the country. In this study; Simav High School, the education effort of Simav Greeks and education board were investigated. Madrasahs and schools in Simav district constituted the feet of the education in modernization period. Simav also showed the typical situation of education in the country in the era of 2nd Abdülhamid
EDUCATION IN SİMAV DISTRICT IN THE ERA OF 2ND ABDÜLHAMİD