Türk Basınında Stalin Rusyası (1939-1945) - Dişiaçık, Merve (My University, 2016)
Bu çalışmada 1939-1945 yılları arasında yaşanan İkinci Dünya Savaşında Türkiye ve Sovyetler Birliği arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Geçirdikleri rejim değişiklikleri sonrası yakın ilişkiler kuran iki komşu ülkenin İkinci Dünya Savaşı yıllarında izledikleri siyaset ve manevralar, Stalin ve diğer Müttefik Devletleri liderlerinin Türkiye’yi savaşa sokma çabaları, İsmet İnönü ve beraberindeki heyetin savaşın dışında kalmak için izlediği tarafsızlık siyaseti ele alınmıştır. Savaş yıllarında Türkiye’de yayımlanan çeşitli gazete ve dergiler mercek altına alınarak Türk basınının savaşla ve savaşan taraflar ile ilgili görüş ve düşünceleri üzerinde durulmuş, böylece bahsi geçen dönemde Türk-Sovyet münasebetleri ile ilgili genel bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Stalin’in liderliğini üstlendiği Sovyetler Birliğinin savaş yıllarındaki faaliyetlerinin incelendiği bu çalışmamızda yerli ve yabancı kaynaklardan istifade edilmiştir. Stalin, Sovyetler Birliği, Türk-Sovyet İlişkileri, Türk Basını.

Bu çalışmada 1939-1945 yılları arasında yaşanan İkinci Dünya Savaşında Türkiye ve Sovyetler Birliği arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Geçirdikleri rejim değişiklikleri sonrası yakın ilişkiler kuran iki komşu ülkenin İkinci Dünya Savaşı yıllarında izledikleri siyaset ve manevralar, Stalin ve diğer Müttefik Devletleri liderlerinin Türkiye’yi savaşa sokma çabaları, İsmet İnönü ve beraberindeki heyetin savaşın dışında kalmak için izlediği tarafsızlık siyaseti ele alınmıştır. Savaş yıllarında Türkiye’de yayımlanan çeşitli gazete ve dergiler mercek altına alınarak Türk basınının savaşla ve savaşan taraflar ile ilgili görüş ve düşünceleri üzerinde durulmuş, böylece bahsi geçen dönemde Türk-Sovyet münasebetleri ile ilgili genel bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Stalin’in liderliğini üstlendiği Sovyetler Birliğinin savaş yıllarındaki faaliyetlerinin incelendiği bu çalışmamızda yerli ve yabancı kaynaklardan istifade edilmiştir. Stalin, Sovyetler Birliği, Türk-Sovyet İlişkileri, Türk Basını.
Keywords: Dış ilişkiler; Sovyetler Birliği; Türk basını; Türkiye