Türkiye tekstil talebinin ekonometrik analizi - Baykan, Kemal (My University, 2002)
Tekstil ve Konfeksiyon sektörü İhracatın temel taşı olması , istihdam ve gayrı safı milli hasıla içindeki payı açısından ülkemiz ekonomisindeki yeri araştırma konusu olarak ele alınmıştır . Birinci bölümde konfeksiyon sektörünün ülkemiz ve dünyada ki yeri hakkında bilgi verilmiş , sektörün sorunları , etkileyen faktörler ele alınarak konu hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde toplam üretimi etkileyen faktörler tek tek ele alınarak ayrıntılı bilgi verilmiş ve her bir etkene ait üçer aylık 1980-2000 yılları arası sayısal gözlemler tesbit edilerek , matematiksel ve yapısal analizler için tablolar oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise daha önce tesbit edilen değişkenler kullanılarak ekonometrik bir model oluşturulmuştur. Ekonometrik modelde bağımlı değişken olarak üretim seçilmiş bağımsız değişken olarak matematiksel analizlere , verilerin güvenilirliğine ve etkenler arasındaki etkileşime bakılarak model için en uyumlu olanlar seçilmiştir . Sonuç olarak anlamlı bir ekenometrik model elde edilmiş olup gerçek piyasa şartları düşünüldüğünde modeli kurmakta kullandığımız değişkenlerin gerçektede anlamlı olması modelin piyasa şartlarında da kullanılabileceğini göstermesi açısından önemlidir.

As per our known as textıle whıch ıs the most ımportant sector ın Turkey . If we look at ıt where amount of total export ,total GSMH ,and total producıng of Turkey .Due to thıs reason we have trıed to determıne where we are ın Turkey and at the world as thıs sectory. What are the problems and whıch crıterıes are effectıng to thıs sectory especıally ready garment .After mentıoned of general sıtuatıon of textıle on the fırst sectıon We have determıned numerıcal observatıon m for every three month of each year between 1980 to 2000. As energy,workers salarıes,ımport,export,producıng, taxıes, US dollar level..etc. on the second sectıon . And we have trıed to express whıch crıter ıs most effectıng total producıng and whıch one ıs more relıable accordıng to others . On the last sectıon we construct econometrıc models we have selected producıng whıch ıs dependent varıable and then we have trıed to select whıch crıterıes are more suıtable to construct model . Durıng determıne them we have used dıfferent test methods whıch expressed wıth detaıled on the ınsıde . At the end we obtaıned econometrıc and meanıng model. If we look at thıs sectory ındeed these crıterıes are defınetely effectıng the dependent varıble . It means that thıs econometrıc models can be able to apply ın realıty .
Keywords: Ekonometri; Tekstil