Palatinal implant destekli üst molar distalizasyonun sefalometrik ve model analizleri ile incelenmesi - Sezen, Serdar (My University, 2004)
1.ÖZET Bu çalışmada amacımız, kliniğimizde geliştirdiğimiz yöntem ile yerleştirilen palatinal implantlardan destek alan üst birinci büyük azı dişi distalizasyonunun lateral sefalometrik film ve model analizleriyle değerlendirmektir. Dokuz kız, üç erkek toplam on iki bireyden distalizasyon öncesi ve sonrası alınan sefalometrik filmler ve alçı modeller araştırmamızın gerecini oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin aktif büyüme ve gelişim periyodunu tamamlamış olmasına, implant uygulamasını engelleyen herhangi bir sistemik rahatsızlığı bulunmamasına, maksiller kemiğin palatinal implant uygulaması için uygun yapıya sahip olmasına ve Sınıf II birinci büyük azı dişi ilişkisinin bulunmasına dikkat edilmiştir. Bu kirterlere uygun bireylere 4.5 mm çapında 8 mm uzunluğunda silindirik implantlar paramedian olarak üst çeneye yerleştirilmiştir. Tedavi süresince meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla lateral sefalometrik film analizi için toplam yirmi bir, model analizi için ise üç parametre ölçülmüştür. Distalizasyon verilerinin istatistiksel değerlendirmesi için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Lateral sefalometrik filmler üzerinde yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi sonucu, incelenen yirmi bir parametrenin on iki tanesinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler bulunmuştur. Buna göre; üst birinci büyük azı dişlerinde sağda 4.08 mm, solda 4.75 mm distal yönde hareket ve sağda 14.41°, solda 12.33° distal yönde devrilme saptanmıştır. Üst birinci küçük azı dişlerinde, mezial yönde sağda 3.25 mm, solda 3.67 mm hareket gözlenirken bu dişlerdeki devrilme miktarı sağda 4.17°, solda 4.83° olarak belirlenmiştir. Üst orta kesici dişler 4.17 mm mezial yönde hareket ederken aynı yöndeki devrilme miktarı 8.08° olarak bulunmuştur. Model analizi sonuçları değerlendirildiğinde transversal yönde inter molar ark genişliğinde 1.67 mm azalma ve üst birinci büyük azı dişlerinde distalizasyon sırasında sağda 12.8° solda ise 14.50°'lik distopalatinal rotasyon görülmüştür. Sonuç olarak uyguladığımız implantlar için üretilen abutment'ların destek ünitesine dahil edilen dişlerde harekete izin vermesinden dolayı ankraj kayıplarına neden olduğu saptanmıştır. 2.

Eveluation of upper first molar distalization supported by palatal implants with lateral cepholometric radiographs and model analysis The aim of this study is the evaluation of distalization of upper first molars supported by palatinal implants which is applied by the method developed in our clinic, with lateral cephalometric radiographs and model analysis. The cephalometric radiographs and dental casts that are taken from nine females and three males, totally twelve individual, before and after distalization make the equipment of our research. Completed active growth and development period, any systemic disease that is obstacle for applying implant, the appropriate structure of maxillary bone for applying the palatinal implant, and Class II first molar relationships are taken into consideration in the individuals that are included in the study. 4.5 mm in diameter and 8 mm long cylindiric implants are placed in maxilla paramedianelly. In order to determine the alterations throughout the treatment twenty-one parameters for cephalometric analysis and three parameters for model analysis are measured. Wilcoxon test is used in the assesment of the statistical data of distalization. According to the evaluation of the measurements of lateral cephalometric radiographs, significant statistical differencies were seen in the twelve parameters of the measured twenty one parameters. 4.08 mm on right and 4.75 mm on left distal movement and 14.41° on right 12.33°on left distal tipping of upper first molars are established. 3.25 mm on right and 3.67 mm on left mesial movement and 4.17° on right and 4.83° on left tipping of upper first premolars were established. The upper central incisors moved 4.17 mm mesially and tipped 8.08° in the same direction. In the resultant evaluation of model analysis, 1.67 mm of decrease in the transversal direction of intermolar arch width and 12.8° on right and 14.50° on left distopalatinal rotation was established at the time of distalization of upper first molars. In conclusion the abutments developed for the implants we are applying, letthe supporting unit teeth move which causes anchorage loss.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ortodonti