Elektrik akım lezyonu, alev yanığı ve künt travmalara bağlı deri lezyonlarının histolojik ayırımında bilgisayarlı görüntü analizi tekniği - Akyıldız, Elif Ülker (My University, 2007)
Elektrik çarpması ile meydana gelen ölümlerde deri lezyonunun görülmesi ve bu alandan alınan dokunun patolojik incelemesi tanıyı koydurur ancak elektrik yanıklarında izlenen morfolojik değişiklikler alev yanıkları ve abrazyon türü lezyonlarda da izlenmektedir. Bu çalışmada, elektrik çarpması, alev yanığı ve abrazyon türü deri lezyonlarında deriye ait mikroskopik kesitler ışık mikroskobu ile incelenerek ayırıcı tanıda yardımcı olabilecek histopatolojik özellikler araştırılmış, ayrıca deriye ait mikroskopik kesitler Bilgisayarlı Görüntü Analizi tekniği ile değerlendirilerek bu yöntemin adli tıp pratiğinde yararlı olup olmayacağı tartışılmıştır. Bu amaçla ev ya da iş yerinde elektrik kaynağı ile derinin sıkı teması sonucu meydana gelmiş elektrik çarpması ile ölen 30 olgu, yangında ölen ve derisinde alev yanığı saptanan 30 olgu ve trafik kazası sonrası tedavi görmeden ölen, derisinde abrazyon izlenen 30 olgu 3 grup halinde incelenmiş, olgulardan alınan deri örnekleri histolojik ve morfometrik özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. İntraepidermal ayrışma en sık elektrik çarpması lezyonlarında, subepidermal ayrışma ise en sık alev yanıklarında izlenmiştir. Epidermal nekroz sıklığı abrazyon grubunda diğer iki gruba göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Epidermal hücrelerde nükleer uzama şiddetinin en yüksek olduğu grup elektrik çarpması grubudur. Bu hücrelerde hiperkromazinin en belirgin olduğu ve dermisde homojenizasyon derinliğinin en fazla olduğu grup ise abrazyon grubudur. Bilgisayarlı görüntü analizi ile epidermal hücre nükleusunda maksimum eksenin en yüksek ölçüldüğü grup elektrik çarpması grubu, minimum eksenin en yüksek ölçüldüğü grup abrazyon grubudur. Günümüze kadar daha çok tümör patolojisinde kullanılan bir kriter olan “nükleer form faktör“ elektrik çarpması lezyonlarında anlamlı olarak yüksek bulunmuş, ayırıcı tanıda değerli bir kriter olduğu ortaya çıkmıştır. Elektrik çarpması, alev yanığı, abrazyon, morfoloji, bilgisayarlı görüntü analizi

Computerized Image Analysis in histological differantiation of skin lesions due to electrocution, flame burns, and blunt trauma Pathological examination of skin lesion may lead to diagnosis in deaths due to electrocution, however, morphological changes in electrical burns are also observed in flame burns and abrasion-type lesions. In this study, microscopic sections of skin exposed to electrocution, flame burns, and abrasion-type lesions are examined under light microscope in order to investigate histopathological features which could be useful in differential diagnosis. In addition, microscopic sections of skin are evaluated by Computerized Image Analysis method and the efficiency of this method in forensic medicine practice is discussed. For this purpose, 30 cases died due to electrocution caused by contact of skin with an electrical source at home or work place; 30 cases died in a fire and showing flame burns on skin; and 30 cases died in a traffic accident without being treated and showing abrasions on skin are examined in 3 groups, and skin samples taken form the cases are compared considering histological and morphometric features. Intraepidermal blister formation is most frequently seen in electrocution lesions, whereas subepidermal blister formation is most frequently observed in flame burns. Compared to the other two groups, frequency of epidermal necrosis is found significantly lower in the abrasion group. Electrocution group is the group with the highest intensity of nuclear elongation in keratinocyte. Abrasion group is the group with the most pronounced hyperkromatic nucleus in keratinocyte and the most pronounced homogenization in dermis. Using the Computerized Image Analysis method, maximum axis in keratinocyte nucleus is measured highest in the electrocution group, whereas minimum axis is measured highest in the abrasion group. The criteria “nuclear form factor”, so far mainly used in tumor pathology, is found significantly higher in electrocution lesions, and proved to be a valuable criteria in differential diagnosis. Key words: Electrocution, flame burn, abrasion, morphology, computerized image analysis.
Keywords: Abrazyon; Alev Yanığı; Elektrik Çarpması; Morfoloji