Türkiye futbol süper ligindeki teknik direktörlerin görsel basındaki maç sonrası söylemlerinin içerik analizi : 2017-2018 sezonu örneği - Sevindik, Çağla (My University, 2019)
1. ÖZET Bu araştırmada Türkiye Futbol Süper Ligi’ndeki teknik direktörlerin görsel basındaki maç sonrası söylemlerinin analizi yapılmıştır. Araştırmanın amacı, konuşmalarıyla futbolcuların başarılarında etkisi olan ve oyuncuları yönlendirici bir güce sahip olan teknik direktörlerin, maç sonrası gerçekleştirdikleri basın toplantılarında ağırlıklı olarak hangi konulardan bahsettiklerini belirlemektir. Ayrıca teknik direktörlerin bu söylemlerinin oynanan müsabakaların sonuçlarıyla ilişkisi de incelenecektir. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 sezonu içinde Türkiye Futbol Süper Ligi’ndeki 18 takımdan, rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen 8 takımın teknik direktörü oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi ile incelenerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda süper ligde mücadele eden teknik direktörlerin; galibiyet, mağlubiyet ve beraberlik ile sonuçlanan müsabakalarda öne çıkardıkları söylemler incelenerek tablo haline getirilmiştir. Bu çalışma, teknik direktörlerin basındaki söylemleri konusunda yapılan nadir çalışmalardan biridir. Literatürde gerçekleştirilecek diğer araştırmalara fikir verme niteliği taşıması nedeniyle bilimsel açıdan bu konuda araştırma yapılmasını önemli kılmaktadır.

2. ABSTRACTIn this study, the technical directors of the Turkey Super League post-match analysis is made of the discourse in the visual media. The research aims to determine the topics that coaches mainly talk during the press conferences after the matches, who have an influence on the success of the players and who have the power to guide the players. In addition, the relationship between the coaches' discourse and the results of the competitions will be examined. The sample of the study in the 2017-2018 season in Turkey Football Super League from 18 teams, as determined by the random sampling method constitutes eight teams' coaches. The data obtained in the research were analyzed by content analysis and interpreted. As a result of the research, the coaches of the super league; The statements they highlighted in the competitions that resulted in win, defeat and draw were examined and tabulated. This study is one of the few studies on the discourse of the directors in the press. Since it has the quality of giving ideas to other researches in the literature, it makes scientific researches important.
Keywords: Basın Toplantısı; Coach Discourse; Görsel Basın; Press Conference; Spor Medyası; Super League; Süper Lig Sports Media; Teknik Direktör Söylemleri; Visual Media