İŞLETMELERDE YILDIRMAYA MARUZ KALMA ALGISININ ÇALIŞANLARIN İŞTEN AYRILMA NİYETİNE VE ÖRGÜTSEL SESSİZLİK DAVRANIŞLARINA ETKİSİ: HİZMET SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Çalışmanın amacı, işgörenlerin yıldırmaya maruz kalmasının örgütsel sessizliğe ve işten ayrılma niyetine etkilerini incelemektir. Ayrıca demografik özellikler ile bahsi geçen değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin varlığını test etmektir. Bu amaçla, İstanbul'da faaliyet gösteren hizmet sektöründe yer alan 23 farklı işletmenin çalışanlarına uygulanan anket sonucunda elde edilen bulgular, çalışma ortamında yıldırmaya maruz kalmanın işten ayrılma niyetini arttırdığı ve sessiz kalma davranışının tercih edildiğini göstermiştir. Yıldırma algısının uysal sessizlik ve savunmacı sessizlik üzerinde pozitif; toplum yanlısı sessizlik üzerinde ise negatif bir etkide bulunduğu anlaşılmaktadır. Öte yandan, yaşın artması işten ayrılma niyetini azaltmıştır. Yaş ile örgütsel sessizlik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken; yaş, toplum yanlısı sessizliğe pozitif yönde etki etmektedir. Araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise; yönetici konumunda olmayan çalışanların, üst düzey yönetici pozisyonundaki çalışanlara göre daha fazla yıldırma algısına sahip olduğu, dolayısıyla daha fazla sessiz kalma davranışı göstermesi ve daha fazla işten ayrılma niyeti taşımasıdır

The purpose of this study is to analyze the effects of employees' exposure of workplace bullying to their organizational silence behavior and turnover intention. Furthermore, the relationship between some demographic characteristics and the forementioned variables is tested. Findings of questionnaire, conducted on employees from 23 different service companies located in Istanbul, showed that bullyingexposure of employeesis related being more intentive on leaving their jobs and remaining silent. Perception of bullying exposure has a positive impact on acquiescent silence and defensive silence, while it has a negative impact on the pro-social silence. On the other hand, the increase in age decreases the turnover intention of employees. There is no statistical significant relation found between age and organizational silence, however, age has a positive impact on prosocial silence. A further result obtained from the study is that, employees working in non-managerial positions are exposed to bullying more than employees working in senior executive positions as this makes them to show behaviors of silence and make them more redundant to intent to leave
THE EFFECT OF PERCEPTIONS OF WORKPLACE BULLYING EXPOSURE ON TURNOVER INTENTION AND ORGANIZATIONAL SILENCE BEHAVIORS OF EMPLOYEES: A RESEARCH ON SERVICE INDUSTRY
Keywords: Biyoloji; İşletme