Bayanlarda yaş gruplarına göre rengin algılanması - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacını, ilköğretim, üniversite, orta yaş ve yaşlı düzeyinde dört gruba ayrılmış bayanlarda, ışıksal (RGB-birincil) ve maddesel (CMY-ikincil) renk kavramlarının algılamadaki etkililiğini ve çeşitli yaş gruplarındaki bayanların renk tercihleri oluşturmaktadır. İstanbul ilinde ikamet eden dört farklı yaş grubu bayanda, iki aşamalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, altı farklı renkten, renk kartelası oluşturularak, her bir kartelada 6 temel rengin ton farklılıkları kullanılmıştır. Matbaacılıktaki temel renk kavramlarına, bu yaş gruplarının, ne kadar yakın oldukları ve daha çok bu renklerin hangi tonlarını algıladıkları araştırılmıştır. İkinci aşamada ise, dört farklı yaş grubuna anket uygulanarak, bu grupların en sevdikleri renkler tespit edilmiştir. Araştırma sonunda, iki etaplı anket sonrasında elde edilen verilerle yaş grupları arasında, rengi algılamada fark olup olmadığı incelenmiştir. Bu saptamalar doğrultusunda değişik yaş gruplarının renk tercihleri ve rengin temelini oluşturan birincil (RGB) ve ikincil (CMY) renkleri ne kadar tanıyabildikleri ve ne kadar doğru algılayabildikleri belirlenmiştir.

Purpose of this study, which is for women divided into four groups at the level of the primary-school, university, middle aged and elderly, is effectiveness of luminous (RGB-primary) and material (CMY-secondary) color concepts in perception and color preferences of women in various age groups. A survey in two stages has been conducted with women in four different age groups residing in Istanbul. In the first stage, by forming a shade card with six basis colors and by using the tonal differences of 6 primary colors in each card. It is investigated how close they are to primary color concepts in printing and which tones of these colors they perceive mostly.In the second stage, their favorite colors are identified by applying the survey. In result of research, with the data obtained from two-staged survey, it is checked if there is a difference in color perception among age groups. Through these determinations, the color preferences of different age groups and how they can identify primary (RGB) and secondary (CMY) colors that form the base of color and how accurate they perceive them are determined.
The perception of colour to different age groups of women