Kurumsal ve demografik özelliklerin internet haber medya güvenilirliği üzerine etkisi - ALGÜL, And (My University, 2015)
Haberin sosyal medyada yoğun kullanımı, haber açısından sosyal medyanın güvenilir olup olmadığı tartışmalarına neden olmaktadır. Çalışmanın amacı, internet haber medya güvenilirliğini etkileyen unsurların neler olduğu, kurumsal ile kurumsal olmayan internet haber kuruluşları arasında medya güvenilirlik farklılığı olup olmadığı ve demografik özelliklerin internet haber medya güvenilirliği üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu nedenle, Nisan 2015 tarihinde, rastgele örnekleme metodu kullanılarak, 936 üniversite öğrencisiyle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu, medya kullanımı açısından mobil cihaz ve kişisel bilgisayar kullanımının diğer medya türlerine göre yüksek oranda olsa da, medya haberlerine güven düzeyinde televizyonun birinci sırada yer aldığını ortaya koymaktadır. Diğer bir önemli sonuç ise, katılımcıların yaşları arttıkça, internet haber medya güvenilirliğinde azalma olduğu, bu nedenle bu medyadan kopuş yaşandığını ortaya koymaktadır. Kurumsal olsun veya olmasın internet haber medya organizasyonlarının güvenilirlik algılamaları arasında pozitif ilişki olması, avantaj gibi g.rünse de, katılımcıların yaşı arttıkça algılanan güvenilirlikte azalma meydana gelmesi, güvenilirlik açısından kazanılması gereken çok kale olduğuna işaret etmektedir.
Keywords: İnternet Haber Medyası; Haber Güvenilirliği; Geleneksel Medya; Medya Güvenilirliği