Türk Hukukunda katılım bankalarının fon toplama ve kullandırma işlemleri ile klasik bankacılık işlemleri - Tok, Ahmet (My University, 2006)
Tezimiz giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden müteşekkildir. İlk bölümde; faizsiz bankacılığın ortaya çıkışı, gelişimi, tarihçesi, varlık nedenleri, prensipleri ve fonksiyonları incelenmiş ve dünya’da farklı ülkelerde ne şekilde uygulandığı irdelenmiştir. İkinci bölümde; katılım bankalarının fon toplama faaliyetleri, fon kullandırma faaliyetleri ve klasik bankacılık faaliyetleri ile bu faaliyetlerin işleyişi ve yasal altyapısı anlatılmıştır. Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları, Özel Cari Hesaplar ve Kar ve Zarara Katılma Hesapları yoluyla fon toplamakta ve bu fonları temel olarak Üretim Desteği Sağlanması, Kar ve Zarara Katılma Yatırım Akdi ve Finansal Kiralama yöntemleriyle kullandırmaktadırlar. Üçüncü bölümde; İslami bankacılığın Türkiye’deki uygulaması ile katılım bankaları ile mevduat bankaları arasındaki farklılıklara değinilmiştir. Sonuç olarak, üç bölümde incelenen hususların kısa bir özetine yer verilmiş ve çalışma nihayete erdirilmiştir.

Our thesis consists of three parts except introduction and conclusion. In the first part the come out, development and history of ınterest free banking in the world, the reasons of existance and the functions and principles of Islamıc banks and how it is applied in some countries are generally introduced. In the second part, funds collection, financing methods and classical banking operations, the legal structure and collecting funds and lending procedure of participation banks are examined. Participation banks in Turkey get deposits to special current and profit & loss participation accounts and lend these deposits in different ways. The main financing methods are cost - plus ( mark up) trade financing, profit & loss sharing and financial leasing. In the third part, the Turkısh experiance of Islamıc Banks and also the differences between participation banks and commercial banks are explained. And as a result, the overall summary of subjects examined in three parts is given and the study is completed.
Keywords: Türk Hukuku_Bankalar ve Bankacılık