Türkiye’de aktüerya bilimleri konusunda yapılan lisansüstü tezlerin değerlendirilmesi - KÖSE, ALİ; ERGÜN, SERPİL; TEZERGİL, SEHER (My University, 2017)
Lisansüstü eğitimlerin doğası gereği hemen her konuda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Çok fazla sayıdaki verinin tasnifi, eğilimlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi literatüre katkı sağlarken, sonraki araştırma konularının tespiti açısından da araştırmacılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi de temel olarak bu amaçlara hizmet etmektedir. Çalışmanın amacı; Türkiye’de aktüerya bilimleri konusunda lisansüstü düzeyde yapılan tezlerin yıllara, üniversitelere, anahtar kelimelere, alt konulara ve ilgi alanlarına göre dağılımının nasıl olduğunu ortaya koymak ve böylelikle mevcut durumun değerlendirilmesi ile olası eksiklikleri belirleyerek, bu alandaki çalışmalara olumlu katkı sağlayacağı düşünülen önerilerde bulunmaktır. Çalışma, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi’nde, son on yıla ait Aktüerya Bilimleri konusunda yapılmış olan lisansüstü tezleri kapsamaktadır. Yukarıda belirtilen konular çerçevesinde Aktüerya Bilimlerine ilişkin yapılmış olan lisansüstü tezler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilerek çalışma konularının eğilimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, yüzde ve frekansa dayalı olarak incelenmiş ve çalışma konularının eğilimleri bu doğrultuda yorumlanmıştır.

Numerous studies are being conducted on almost every subject required by the nature of the post-graduate training. While the literatüre contributes to the determination and evaluation of a large number of data sets and trends, it also provides great convenience to the researcher in terms of the determination of subsequent research topics. Content analysis, one of the qualitative research methods, also serves these purposes. The aim of the study is to reveal the distribution of the theses on the actuarial sciences in Turkey according to years, universities, key words, sub-topics and interests. The study includes post-graduate theses on the Actuarial Sciences of the last ten years in the National Thesis Center of the Council of Higher Education. Based on the above-mentioned topics, the content analysis method has been tried to determine the trends of the study subjects by evaluating the postgraduate theses made on the Actuarial Sciences. The obtained data were analyzed on the basis of percentage and frequency, and the trends of the study subjects were interpreted in this direction.
Evaluation of graduate theses on actuary sciences in Turkey
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Aktüerya Bilimleri; Lisansüstü Tezler; İçerik Analizi.; Actuarial Sciences; Graduate Theses; Content Analysis